România - creştere economică peste media zonei (raport Banca Mondială)
Banca Mondială a revizuit în creştere la 3% estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 2,9% cât estima în ianuarie. Ritmul de creştere a economiei naţionale este net superior faţă de prognoza pentru Europa emergentă şi Asia Centrală, regiune care ne include.
Prognoza pentru 2016, când România ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, a rămas nemodificată, iar pentru 2017 Banca Mondială anticipează o uşoară scădere faţă de prognoza anterioară, de la 3,9% la 3,5%, potrivit raportului bianual Global Economic Prospects, publicat de instituţia financiară internaţională.
De remarcat că ritmul de creştere a economiei româneşti este net superior faţă de estimările instituţiei financiare pentru regiunea Europa emergentă şi Asia Centrală - în care este inclusă şi România. Această regiunea va suferi o încetinire a ritmului de creştere economică, de la 2,4% în 2014 până la 1,8% în 2015.
"Scăderea preţului petrolului şi tensiunile geopolitice sunt doar parţial compensate de revenirea moderată din zona euro. Revenirea a fost una inegală în întreaga regiune, afectată de moştenirile crizei financiare globale, în special de bilanţurile băncilor - Bulgaria, Serbia şi într-o mai mică măsură România", se arată în raportul Băncii Mondiale citat de Agerpres.
Citeşte şi: Constantin: România poate produce alimente pentru 35 de milioane de români
În ceea ce priveşte riscurile la adresa regiunii, Banca Mondială consideră că acestea constau într-o nouă scădere a preţului petrolului, escaladarea tensiunilor geopolitice şi o înăsprire bruscă a condiţiilor financiare globale. La acestea se adaugă o revenire sub aşteptări a economiei globale şi o soluţionare nefavorabilă a problemelor dintre Grecia şi creditorii săi.
În România, bugetul pentru anul 2015 este fundamentat pe o creştere economică de 2,5%, iar produsul intern brut este estimat la 709.681 milioane de lei. Produsul intern brut a crescut, în primul trimestru al acestui an, cu 4,3% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 1,6% faţă de trimestrul IV 2014, contribuţii semnificative la avansul economiei având comerţul cu ridicata - 1%, industria şi comunicaţiile - 0,9% fiecare, reiese din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.
La începutul lunii mai, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.