România și-a făcut lecțiile din acordul cu FMI
România dă astăzi un nou examen în fața FMI, când board-ul instituției este așteptat să ia în discuție cea de-a șaptea și a opta evaluare din cadrul acordului de împrumut încheiat cu țara noastră.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care urmau să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial. Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.
În ciuda vocilor care anticipau un eșec în îndeplinirea angajamentelor asumate în fața Fondului, România se prezintă la acest examen poate mai bine ca niciodată. Cabinetul Ponta a reușit să facă progrese semnificative vizavi de o serie de angajamente a căror implementare, deși a fost asumată în repetate rânduri în perioada guvernărilor anterioare, a fost îndelung temporizată.
Printre aceste angajamente se numără și introducerea managementului în companiile de stat, capitol la care, deși nu putem spune că s-a recuperat complet întârzierea acumulată, au fost făcute totuși o serie de progrese semnificative.
Un alt domeniu în care România a avansat este acela al privatizărilor companiilor de stat. Deși foarte mulți se așteptau la un eșec, iar procesul a fost destul de sinuos și complicat, privatizarea CFR Marfă a reușit. De pe urma ei, statul va câștiga nu doar direct, prin prețul încasat, ci și indirect, în condițiile în care compania a reprezentat timp de ani de zile o adevărată gaură neagră pentru buget.
De asemenea, și în privința Oltchim sau a Poștei Române există pași înainte către privatizare. Cabinetul a optat însă pentru a gestiona aceste procese de privatizare cu maximum de atenție, în condițiile în care discutăm despre companii de interes strategic, de activitatea cărora este legată soarta a zeci de mii de oameni.
În sfârșit, România a reușit să obțină progrese și în privința reducerii arieratelor, chiar dacă încadrarea în ținta asumată s-a realizat de-abia pe ultima sută de metrii.
Dincolo însă de angajamentele punctuale, important este că economia românească a înregistrat o serie de evoluții pozitive foarte importante. România are cea de-a treia creștere economică din Europa în primul trimestru al anului, a înregistrat în premieră din anii 90 încoace o balanță comercială pozitivă, iar Comisia Europeană a decis ieșirea din procedura de deficit excesiv.
Ca urmare, putem spune că România se prezintă cu temele făcute în fața Fondului și este de așteptat să primească o evaluare pozitivă din partea oficialilor FMI.