România, în centrul industriei cimentului
În cazul în care cele două companii vor fuziona, în România vor crea un gigant cu o cifră de afaceri de peste 400 milioane de euro şi ar ocupa două treimi din piaţa locală a cimentului.
Potrivit agenţiei de ştiri americane Bloomberg, companiile Lafarge şi Holcim, cu operaţiuni şi în România, vor fuziona prin schimb de acţiuni, ceea ce va duce la crearea celui mai mare producător de ciment din lume. În urma fuziuniii dintre cele două companii va rezulta un concern cu o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari. Potrivit oficialilor celor două companii, tranzacţia se va finaliza în prima jumătate a anului 2015, ceea ce va duce la o capitalizare bursieră de aproximativ 55 de miliarde de dolari.
Pentru a începe procesul de fuziune, Holcim va lansa o ofertă publică pentru Lafarge, oferind o acţiune proprie la schimb cu una a companiei franceze. Acţiunea de realizare a unei singure companii este condiţionată însă de obţinerea acordului a cel puţin două treimi din acţionariatul Lafarge. De altfel, contopirea celor două companii din industria cimentului va avea nevoie şi de obţinerea autorizaţiilor de reglementare europene şi mondiale.
În Europa, cele două companii deţin capacităţi de producţie în Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia. La nivel mondial Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări. Compania franceză Lafarge deţinea la finalul anului 2013 o cotă de piaţă de 34% în Franţa, 40% în Marea Britanie, 12% în SUA, 10% în Germania şi Spania şi 7% în Rusia. În anul 2013, Lafarge a înregistrat venituri de 15,2 miliarde euro şi un profit de 601 milioane euro, în timp ce Holcim a declarat venituri de 16,1 miliarde euro şi un profit net de 1,31 miliarde euro.
În urma anunţului susţinut de cele două companii, acţiunile Lafarge au crecut cu 9,7% la bursa din Paris, iar cele ale Holcim cu până la 5,9% la bursa din Zurich. Fuziunea dintre cele două companii va duce la combinarea anumitor operaţiuni, ceea ce le va tempera pierderile. De menţionat că recesiunea globală a determinat o scădere a cererii pentru materiale de constucţii ceea ce a dus la oprirea activităţii unor fabrici sau la funcţionarea unora în pierdere.
În România, compania franceză Lafarge are operaţiuni de bază în producerea de ciment, agregate şi betoane. În prezent, deţine trei centre de producţie la Medgidia, Hoghiz şi Târgu Jiu. Producătorul elveţian de ciment Holcim deţine două fabrici în România, la Câmpulung şi Aleşd, un terminal de ciment şi o staţie de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. De altfel, cele două companii au investit în ultimele două decenii peste 700 de milioane de euro în piaţa de ciment românească.
În cazul în care cele două companii vor fuziona, în România vor crea un gigant cu o cifră de afaceri de peste 400 milioane de euro şi ar ocupa două treimi din piaţa locală a cimentului, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.
În plan local, fuziunea dintre cele două companii va avea ca efect o mai bună distribuire a resurelor, ceea ce va duce la o îmbunătăţire a serviciilor, dar şi o reducere a costurilor. Prezenţa în România a viitorului celui mai mare producător de ciment va oferi avantajul deţinerii unei cote importante asupra pieţei de ciment ceea ce va oferi ţării noastre garanţia creşterii investiţiilor în acest sector industrial.