România la un pas de deficit excesiv. Ce trebuie sa facă Guvernul până la 15 octombrie
Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie prin care a stabilit că România a ratat, încă o dată, adoptarea de măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă și a emis o nouă recomandare, cea de-a treia pentru România din ultimul an, în cadrul “procedurii de abatere bugetară semnificativă” a Uniunii Europene.
De asemenea, Consiliul a emis o recomandare privind măsurile de corectare a unei deviații bugetare semnificative și a stabilit un termen limită, 15 octombrie 2018, pentru ca România să elaboreze un raport, cu privire la măsurile întreprinse, se arată într-un comunicat al Consiliului.
În viziunea Consiliului Uniunii Europene, România se face responsabilă de abateri semnificative de la obiectivele bugetare pe termen mediu, așa cum au fost convenite în cadrul Pactului de stabilitate și creștere, adică regulamentul fiscal al UE.
Obiectivul pe termen mediu și procedura de deviere semnificativă fac parte din componenta preventivă a pactului. Obiectivul supravegherii bugetare face referire la deficitele structurale, adică la deficitele bugetare ce sunt corectate astfel încât să includă factorii ciclici, unici sau temporari.
România a fost supusă unei proceduri de deviere semnificativă începând cu iunie 2017, după o deteriorare semnificativă a deficitului structural în 2016, dar și din cauza unei deteriorări ulterioare în 2017.
În decembrie 2017, Consiliul a stabilit că România nu a implementat măsuri eficiente. Acesta a solicitat măsuri pentru a se asigura că creșterea nominală a cheltuielilor publice nete primare nu depășește 3,3% în 2018, reprezentând o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB.
În ceea ce privește anul 2017, în conformitate cu estimările Comisiei din primăvara anului 2018 și cu datele din 2017 privind bugetul, Consiliul a constatat că:
- deficitul structural al României s-a deteriorat la -3,3% din PIB;
- cheltuielile publice nete primare au fost cu mult peste nivelul de referință stabilit de Consiliu;
- ambii indicatori confirmă o abatere bugetară semnificativă.
Astfel, nerespectarea recomandărilor anterioare, aspect care, implicit, poate conduce la depășirea țintei de 3% a deficitului bugetar raportat la PIB, necesită adoptarea de măsuri urgente.
Consiliul a încheiat procedura după eșecul României de a-și corecta deficitul semnificativ în 2017, în ciuda a două recomandări ale Consiliului. Astfel, a emis o nouă recomandare care prevede acțiuni ce trebuie întreprinse atât în 2018, cât și în 2019.
Recomandarea pentru România este să adopte măsuri pentru a se asigura că creșterea nominală a cheltuielilor publice nete primare nu va depăși 3,3% din PIB în 2018 și 5,1% în 2019, reprezentând o ajustare structurală anuală de 0,8% din PIB pentru ambii ani.
Aceasta va pune România pe calea de ajustare adecvată la obiectivul său bugetar pe termen mediu (MTO – Medium Term Objective). Eventualele venituri suplimentare neașteptate ar trebui utilizate pentru reducerea deficitului, iar măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a acestuia.