România merită mai mult de 500 de km de autostrăzi
Planurile Guvernului USL cu privire la proiectul de autostrăzi „România 100” fac trimitere la împlinirea a 100 de ani de la momentul Unirii din 1918, la conexiunile de transporturi dintre regiunile istorice și la evoluția pe care a înregistrat-o țara noastră până acum.
Premierul Victor Ponta a prezentat, recent, împreună cu ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, și cu ministrul Marilor Proiecte, Dan Șova, strategia de dezvoltare a rețelei de autostrăzi 2014-2018.
Obiectivul Guvernului este de a crea o rețea de autostrăzi pe tot teritoriul țării, foarte necesară în contextul în care România are în total puțin peste 500 km de autostradă, dintre care cca. 230 km au fost inaugurați în actualul mandat al premierului Victor Ponta. Este ușor de înțeles de ce România are atât de puțini km de autostradă - deviza lui Boc - „câte un pic, câte un pic” a fost tradusă de către Executivul PDL în „câte un kilometru pe an”.
Din fericire, în ultima perioadă a fost finalizată licitația pentru autostrada Sebeș-Turda, iar din economiile făcute la POS Transport se va putea licita și construi prin programul bugetar 2007 -2013 tronsonul de autostradă Turda - Târgu Mureș, unde procedurile vor începe din luna ianuarie. Totodată, există multe tronsoane deja finalizate, precum Nădlac –Arad și Timișoara- Lugoj.
Proiectul Guvernului este foarte important pentru România întrucât se urmărește construirea în mod realist de noi elemente care să se adauge scheletului existent de infrastructură. Executivul intenționează prin această strategie de dezvoltare a sistemului de autostrăzi să accelereze și mai mult dezvoltarea economică din regiunile țării, prin demararea de noi proiecte din fonduri europene (accesibile datorită triplării absorției din ultimul an) și prin atragerea partenerilor privați în finanțarea autostrăzilor.
Care sunt sursele de finanțare pentru constructia de audostrăzi? Guvernul pune la dispoziție pentru construirea de autostrăzi patru surse de finanțare: 1.TEN-T coeziune: fonduri europene, tronsoane finanțabile din fonduri de coeziune- 3 mld.euro, pentru perioada 2014-2020; 2.TEN-T dezvoltare regională: fonduri europene, tronsoane finanțabile din fonduri de coeziune - 1,8 mld. euro, pentru perioada 2014-2020; 3.Concesiune/PPP: fonduri private și fonduri de la buget (fondurile de Concesiune/PPP la buget nu poate depăși 49%) și 4. Statul roman: fonduri de la bugetul de stat, din rezerva ce va fi creată în urma indexării accizei pe combustibil - cca. 750 milioane de euro anual.
Așadar, prin fondurile de dezvoltare regională vor fi finanțate două segmente de autostradă: Sibiu - Brașov și Brașov - Bacău, astfel încât să se poată uni chiar în perioada imediat următoare zonele Moldova și Transilvania; prin fondurile de coeziune vor fi demarate: autostrada Pitesti - Râmnicu Vâlcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Argeș, autostrada Ungheni – Târgu -Neamț - Bacău și încă trei tronsoane, respectiv București - Buzău - Focșani, autostrada Sud București – Alexandria și segmentul Craiova - Calafat. În ceea ce privește tronsoanele finanțate în regim de concesiune sau parteneriat public-privat, Cabinetul Ponta va depune oferta pentru Comarnic – Brașov, ce realizează legătura între Ardeal și București.
Pentru ca rețeaua de autostrăzi să poată fi construită, nu doar proiectată, Premierul Victor Ponta a propus parlamentarilor USL să elaboreze un proiect de lege privind strategia de construcție a autostrăzilor care să fie votat în Parlament și să rămână ca obligație pentru viitoarele Guverne , indiferent de culoarea lor politică.
Guvernul USL intenționează ca prin acest proiect de lege să creeze o dezbatere publică prin care să fie consultate toate vocile interesate din spațiul public (politic și societatea civilă). Este pentru prima dată când decizia privind noile tronsoanele va fi luată prin consultare publică, asumată de toate partidele și susținută de viitoarele Guverne.
Prin Proiectul de autostrăzi „România 100” , Executivul și-a planificat să finalizeze până în 2018 o autostradă care să traverseze România de la Vest la Est și să uneasca provinciile istorice după 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Pe langă avantajele legăturii istorice dintre regiuni, proiectul mai aduce beneficii economice prin dezvoltarea turismului, dezvoltatea industriei auto și de transport. Să sperăm că totul va fi dus la îndeplinire și nu vom putea călători pe autostrăzi doar cu degetul pe hartă.
Ştirile orei
Daca Boc a fost trei ani la guvernare,inseamna dupa logica ta de copil fara minte,trei km..
Insa dupa cum corect scrii,Ponta a inaugurat 230 km..
Intrebare:dupa mintea ta de bibilica,cand au fost inceputi si realizati acesti 230 Km?sau mare parte dintre ei?