România, pe calea cea bună spre o agricultură modernă și ecologică
România anului 2013 a înregistrat un excedent istoric la produsele alimentare provenite din agricultură de 3,2 milioane de euro. Pentru prima oară după Revoluție, țara noastră a devenit exportator net de produse agroalimentare.
În primele 9 luni ale anului 2013, s-a reușit înregistrarea unui record pentru agricultura românească, care a depășit creșterea obținută în anul 1994 în comerțul cu astfel de produse.
Anul agricol 2013 este pentru România unul dintre cei mai buni ani din ultimii 20 de ani privind la nivelul producției. Țara noastră a urcat pe locul doi în Europa la producția de porumb și pe locul cinci în Uniunea Europeană la producția de grâu. Iar sumele înregistrate în primele nouă luni ale anului 2013 pentru exportul de produse agroalimentare în țările intra și extracomunitare au totalizat peste 3,5 miliarde de euro, ce reprezentă o creștere de aproape 22 de procente față de anul 2012.
Performanța înregistrată de România în agricultură anul trecut a fost posibilă datorită relansării economice de care țara noastră avea nevoie. România a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei și una dintre cele mai importante creșteri economice din spațiul european. Astfel, România postdecembristă, marcată anual de deficit bugetar, a înregistrat o premieră la sfârșitul anului 2013 - cel mai mare PIB de după Revoluție.
Mai mult, Guvernul Ponta a redus TVA-ul la pâine de la 24% la 9%, măsură care a însemnat majorarea producției fiscalizate din industria de morărit și panificație, dar și scăderea prețului la pâine.
Totodată, s-a continuat lupta împotriva birocrației fiscale prin reducerea numărului de taxe care este atestat în raportul realizat de Banca Mondială „Doing Business-2013”. Vestea bună este că acesta arată o reducere importantă a numărului de taxe - de la 113 plați pe an în 2012 la 41 în 2013.
De asemenea, Executivul a acordat ajutor financiar pentru grupurile de producători din sectorul legume-fructe și carne de vită din zonele defavorizate, în limita unui plafon de 30 de milioane de euro, pentru îmbunătățirea calității din sectorul de agricultură ecologică. În această privință potențialul este foarte mare, iar performanțele se văd deja - România a fost numită în cadrul târgului de agricultura ecologică din Germania, „BioFach 2013”, „Țara anului”.
În plus, măsurile din domeniul agriculturii au generat beneficii concrete pentru populația țării, cum ar fi creșterea numărului de locuri de muncă cu 100.000, parte dintre acestea fiind în mediul rural.
Totodată, până în luna iulie 2013 au fost atrase aproximativ 5 miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă un grad de absorție de aproximativ 58% din suma totală alocată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013.
Drept urmare, continuare susținerii agriculturii prin bugetul pentru 2014, în care s-au alocat 5,88 miliarde de lei - cu 7% mai mult decât în 2013 - și încă 500 de milioane de euro drept plăți anticipate pentru pregătirea campaniei agricole pentru anul în curs, pot transforma România, din nou, în „grânarul Europei” și pot ajuta accelerarea dezvoltării economice.
Ştirile orei
cu diferenta in plus la salariu si din veniturile florariei isi va plati datoria catre Voiculescu...
Ajutati-l...directionati cei 2% catre florarie..
mai ales daca stai sa te gandesti cine a realizat asta: "o gaza" sau un "chelner"...cu "doctorat"...