ROMÂNIA, pe primele poziţii în Europa la numărul proprietăţilor sechestrate de către justiţie

| 09 mar, 17:32

România se află între primele cinci jurisdicţii europene în ceea ce priveşte nivelul sechestrelor, transmite Agerpres.

Mai mult, după adoptarea actului normativ privind înfiinţarea Agenţiei pentru administrarea bunurilor sechestrate, ţara noastră ar putea ajunge la nivelul Franţei în doi-trei ani, a declarat luni Cornel Călinescu, directorul Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din cadrul Ministerului Justiţiei.

"Cu actul normativ pe care îl pregătim, cu interesul comun prin care am reuşit să aducem la aceeaşi masă organe judiciare şi structuri administrative, cred că putem ajunge la nivelul acesta (Franţei, n.r.) în doi-trei ani. Şi vă spun asta, în condiţiile în care avem performanţă pe zona de sechestre, cifrele sunt mai mult decât comparabile, la nivel de sechestre România se află între primele cinci jurisdicţii europene. Avem aproape anual sechestre de jumătate de miliard de euro şi, uşor-uşor, avem condamnări şi confiscări care încep să acopere aceste sechestre din anii anteriori", a arătat Cornel Călinescu în cadrul dezbaterii "Confiscarea extinsă: Cât recuperăm?" organizată de Freedom House.

El a mai spus că există, de asemenea, o creştere a sesizărilor către organele judiciare dinspre organele administrative în ceea ce priveşte confiscarea.

"Trendul este ascendent din acest punct de vedere, iar toate aceste cifre se vor regăsi în viitorul apropiat în hotărâri judecătoreşti care vor trebui puse în aplicare şi vor fi mult mai uşor puse în aplicare dacă începem să anticipăm aceste evoluţii prin măsuri administrative. Avem legislaţia adoptată din 2012 care ar fi cerut încă de pe atunci existenţa unui astfel de aranjament administrativ", a arătat Cornel Călinescu.

El a precizat că încă din luna decembrie se lucrează la nivel de grup de lucru cu reprezentanţi ai sistemului judiciar, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi cu reprezentanţi ai ANAF pentru a găsi punctele unde este nevoie de mai multă flexibilitate şi de mai multă coordonare pe acest subiect al gestionării bunurilor confiscate. Călinescu a afirmat că există aspecte care ţin mai mult de administrare, de o mai bună coordonare şi cooperare între instituţiile publice.

"Săptămâna trecută deja a avut loc o dezbatere unde s-a discutat despre intervenţia legislativă, acolo s-a lămurit faptul că vorbim despre un proiect de act normativ şi nu despre o ordonanţă de urgenţă. De asemenea s-a agreat faptul că acest proiect nu va ieşi peste noapte şi nu va fi adoptat peste noapte, ci va fi rezultatul unei consultări cu sistemul, pentru că este nevoie ca acest proiect să aibă sprijinul sistemului judiciar şi de asemenea sprijinul autorităţilor administrative care vor trebui să sprijine implementarea noului cadru", a mai declarat Călinescu.

La dezbaterea despre implicaţiile la nivel european şi naţional ale criminalităţii financiare şi economice, în special pe problema confiscării extinse şi a recuperării bunurilor provenite din infracţiuni, au participat reprezentanţi ai Agenţiei pentru Gestionarea şi Recuperarea Bunurilor Sechestrate şi Confiscate din Franţa, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei şi Curţii de Apel Bucureşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ