România, printre ţările UE care au aplicat legislaţia comunitară împotriva traficului de persoane
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a cerut vineri unui număr de 18 ţări din Uniunea Europeană, printre care Franţa şi Germania, să pună în aplicare legislaţia comunitară împotriva traficului de fiinţe umane, în caz contrar riscând sancţiuni. România se numără printre ţările care au transpus regulile europene în legislaţia naţională.
Uniunea Europeană are din 2011 o legislaţie care face ca infracţiunile legate de traficul de fiinţe umane să fie reprehensibile în mod identic în toate jurisdicţiile din Uniunea Europeană.
Însă numai nouă din cele 27 de state membre ale UE au transpus regulile în legislaţia naţională până la data limită de 6 aprilie: Cehia, Suedia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, România şi Finlanda. Aceste ţări au fost evidenţiate de comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom.
"Alte patru sunt pe cale de a face acest lucru - Marea Britanie, Belgia, Bulgaria şi Slovenia -, însă nu este suficient", a afirmat ea. Toate celelalte, printre care Franţa, Germania, Italia, Spania şi Olanda, 'sunt deja în întârziere cu două luni", a avertizat comisarul.
Cecilia Malmstrom a anunţat în mai multe rânduri că nu va ezita să ia "măsurile necesare" pentru a se asigura că "se va face acest lucru". Una din cauzele eşecului este "dificultatea de a defini" această faptă, a subliniat ea. Un alt motiv este "teama victimelor de a depune mărturie, deoarece nu se simt în siguranţă", a adăugat comisarul.
Peste 23.600 de persoane, dintre care 68% femei şi 15% copii, au fost victime sau sunt suspectate că au fost victime ale traficului de fiinţe umane în Europa între 2008 şi 2010, indică un raport oficial al CE pe acest subiect.
Majoritatea persoanelor victime ale traficului de fiinţe umane (62%) sunt aservite în scopuri sexuale, în timp ce 25% sunt constrânse la muncă forţată. Majoritatea victimelor (61%) sunt originare din Europa şi în special din Bulgaria sau din România, potrivit Agerpress.