România produce mai mult pe cap de locuitor
Evoluţia pozitivă a ţării noastre în clasamentul competitivităţii este importantă în primul rând datorită faptului că România a înregistrat un salt spectaculos în ceea ce priveşte capitolul eficienţă economică, din acest punct de vedere noi fiind în prezent pe locul 50 in lume, şi în ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor.
Creşterea susţinută ce caracterizează evoluţia economiei româneşti din ultimii doi ani reprezintă fără îndoială o mare oportunitate pentru ţara noastră şi pentru dezvoltarea sa viitoare. De asemenea, faptul că economia românească este din ce în ce mai viguroasă şi mai productivă înseamnă şi o creştere a atractivităţii României şi, implicit, a volumului investiţiilor străine.
Din acest punct de vedere, un raport publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF) reprezintă poate cea mai bună veste pe care economia românească o primeşte în ultimele luni. Conform organizaţiei, în 2013 economia românească a înregistrat un salt pozitiv la capitolul competitivitate, în clasamentul WEF ţara noastră fiind plasată pe locul 59 şi înregistrând o creştere de 17 poziţii faţă de raportul precedent, adică cea mai mare evoluţie pozitivă din rândul statelor membre UE.
Calculul competivităţii făcut de WEF este important deoarece el reprezintă un clasament rezultat din măsurarea generică a mai multor indicator economici anuali şi multianuali, dar şi a unor elemente ce ţin de dezvoltarea socio-economică. Acestora li se adaugă şi valori ce ţin de calitatea resursei umane sau de mobilitatea socială pe care economia o permite. Astfel, clasamentul WEF are o valoare comparativă deosebit de importantă în ceea ce priveşte economiile naţionale şi legătura dintre ele şi dezvoltarea societăţilor în care funcţionează.
Pentru a înţelege importanţa evoluţiei României în clasamentul WEF trebuie precizat că în raportul publicat în 2012, România se situa pe poziţia 78, ţara noastră fiind surclasată atât de vecinii săi (Ungaria, Bulgaria şi Ucraina) cât şi de state precum Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan şi Turcia. Acum, Ungaria se situează cu o poziţie în spatele României, pe 60, în timp ce Ucraina, Republica Moldova şi Serbia nu se regăsesc printre primele 70 de economii ale lumii, după criteriile competitivităţii.
Evoluţia pozitivă a ţării noastre în clasamentul competitivităţii este importantă în primul rând datorită faptului că România a înregistrat un salt spectaculos în ceea ce priveşte capitolul eficienţă economică, din acest punct de vedere noi fiind în prezent pe locul 50 in lume, şi în ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor. Acesta din urmă a înregistrat o creştere spectaculoasă, România producând în 2013 cu 1000 de dolari mai mult pe locuitor decât în 2012. În termeni nominali vorbim de o creştere de la 7935 de dolari la 8910 dolari.
Cu alte cuvinte, faptul că anul trecut creşterea economică s-a făcut pe baze sustenabile, ea fiind apanajul evoluţiei producţiei industriale şi a anului agricol, s-a văzut în creşterea unuia din cei mai importanţi indicatori macroeconomici, adică producţia pe cap de locuitor. În paralel, reaşezarea economiei pe baze sustenabile a însemnat că, în ansamblul său, economia românească funcţionează mai bine şi mai sănătos.
Această eficientizare este importantă deoarece ea creează premisele unui trend pozitiv capabil să se menţină şi în viitor, fapt ce va face economia românească şi mai atractivă pentru investitorii străini. Pe cale de consecinţă, ţara noastră are în mod real şansa de a intra într-o spirală pozitivă în care, pe măsură ce pieţele internaţionale capătă din ce în ce mai multă încredere în România, economia românească devine din ce în ce mai competitivă.