România să stea liniștită: Clanul Marincea veghează modificările geologice ale scoarței terestre
Ștefan Marincea l-a angajat și pe cumnatul său la Stația Miorcani, din Botoșani, sat în care locuiește soacra acestuia. De asemenea, sediul stației de observare era în curtea soacrei lui Marincea. România poate să stea liniștită că familia lui Marincea veghează asupra modificărilor geologice ale scoarței terestre.
Demiterea lui Ștefan Marincea din fruntea Institutului de Geologie al României a produs o adevărată isterie în rândul contestatarilor proiectului Roșia Montană și a presei anti-guvernamentale. Motivul principal pe care toți aceștia îl invocau pentru demiterea lui Marincea era acela că a avut curajul să critice proiectul minier. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
Motivele pentru care Ștefan Marincea a fost demis de la conducerea instituției sunt unele concrete, care au apărut ca urmare a modului neprofesionist în care a gestionat situația de la Izvoarele. Mai mult, potrivit unui raport al Guvernului, realizat în urma unor controale ale forurilor tutelare ar fi fost descoperite mai multe nereguli și ilegalități în activitate lui Marincea.
În ceea ce privește gestionarea situației de la Izvoarele, deși se decisese ca toate concluziile prealabile să fie comunicate în interior, astfel încât să poată fi formulat un punct de vedere pe baza informațiilor adunate, Marincea a preferat să iasă în fața opiniei publice și să prezinte rezultatele parțiale. Maniera sa neprofesionistă de a aborda subiectul a generat panică în rândul populației și a întreținut sentimentul de incertitudine în rândul localnicilor.
Pe lângă situația inacceptabilă ca un cercetător să iasă public nu cu rezultate concrete, ci cu ipoteze și speculații, în mandatul lui Marincea la conducere IGR s-au descoperit numeroase încălcări ale normelor care țineau de securitatea informațiilor, amenințarea și șantajarea angajaților instituției, dar și angajarea și utilizarea unor pensionari militari în cadrul institutului pentru a supraveghea și intimida angajații.
De asemenea, controalele întreprinse la IGR au scos la iveală faptul că majoritatea concursurilor de angajare pe care instituția le-a organizat au vizat posturile administrative. Posturile de conducere, precum cele de directori, erau ocupate prin decizia lui Marincea de către apropiați de-ai acestuia. Ștefan Marincea transformase o instituție de stat într-un fel de feudă personală.
Pentru ca procesul de transformare într-o afacere personală să fie desăvârșit, acesta a încheiat un contract de distribuție exclusivă cu firma surorilor sale, Adria Prod Trade. Marincea l-a angajat și pe cumnatul său la Stația Miorcani, din Botoșani, sat în care locuiește soacra acestuia. De asemenea, sediul stației de observare era în curtea soacrei lui Marincea. Așadar, România poate să stea liniștită că familia lui Marincea veghează asupra modificărilor geologice ale scoarței terestre.
Din raportul întocmit de Guvern rezultă că Marincea nu este un patriot așa cum poza în ceea ce privește proiectul minier de la Roșia Montană. De fapt, el este implicat în acest proiect mai multe decât este necesar. Poziționarea lui Marincea în privința proiectului Roșia Montană are la bază cu totul alte interese decât cele care țin de apărarea țării. Ștefan Marincea este cel care a închiriat spații ale institutului unor societăți miniere, printre care și Barrick Gold, unul dintre competitorii Gabriel Resources. Din poziția de director al IGR, Marincea a închiriat companiei Barrick Gold în regim de taxi una dintre mașinile de teren ale instituției pe care o conducea.
Așadar, demiterea fostului director al IGR nu a fost altceva decât un lucru normal, care să pună capăt neregulilor de la institut.