România stă bine la absorbția fondurilor pe dezvoltare rurală
La absorbţia fondurilor pe dezvoltare rurală România stă mai bine decât la absorbţia celor structurale, întrucât a ajuns la aproape jumătatea fondurilor cheltuite, faţă de mai puţin de 20% pe fondurile structurale, spune comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.
”Aş sublinia că dacă comparăm absorbţia fondurilor pe dezvoltare rurală în România, cu absorbţia pe fondurile structurale, dezvoltarea rurală stă de departe mai bine, pentru că a ajuns la aproape jumătatea fondurilor cheltuite faţă de mai puţin de 20% pe fondurile structurale. Dar pe de altă parte văd că sunt în continuare foarte multe proiecte inclusiv în execuţie şi lucrurile se blochează în faza de execuţie până în faza de plată”, a spus Cioloş.
Comisarul european a precizat că pe de o parte trebuie găsite soluţii pentru ca beneficiarul să aibă acces la o parte de prefinanţare, 'ca să poată să execute şi să îşi finalizeze proiectele să meargă cu cererea de plată la Agenţie (APDRP) pentru rambursare' şi pe de altă parte, trebuie făcut un mare efort de simplificare, 'atât din punct de vedere al procedurilor, cât şi din punct de vedere al comportamentului celor de la agenţia de plăţi'.
”Cred că asta e o mare provocare pentru România pentru următoarea perioadă bugetară 2014-2020”, a mai declarat Dacian Cioloş, adăugând că fiecare ţară din Uniunea Europeană face faţă provocărilor din domeniul agricol în funcţie de specificul fiecăreia şi că aici nu trebuie să existe comparaţii cu România.
Potrivit lui Cioloş, pentru ca România să facă faţă provocărilor viitoare, trebuie să rezolve problemele de aici, 'pentru că acesta este şi scopul fondurilor europene şi a Politicii Agricole Comune - nu să facă plăcere cuiva de la Bruxelles, ci să găsească răspunsuri pentru problemele de aici, locale'.
”Şi de asta mă deplasez şi eu în teritoriu şi când mă duc în vizită într-o ţara sau alta ca să văd în ce măsură noi, la Bruxelles, ne adaptăm instrumentele de finanţare, ca ele să poată să răspundă provocărilor locale”, a mai afirmat comisarul.
Dacian Cioloş a menționat că a constatat că sunt locuri în care lucrurile merg mai bine decât în altă parte, întrucât sunt locuri în care oamenii sunt mai dinamici decât în altă parte, iar în aceste zone se accesează şi fonduri europene.
”Şi acolo unde oamenii sunt mai dinamici îşi rezolvă problemele inclusiv sprijinindu-se pe fondurile europene din Politica Agricolă Comună. Dar ştiţi că dezvoltarea nu e obligatorie, dezvoltarea e necesară pentru cei care vor şi pentru mine e important ca cei care vor să facă şi cei care au iniţiativă fără ca lucrul acela să fie foarte complicat”, a spus comisarul european pentru Agricultură.