România TV: Cum speră Alina Bica să scape de închisoare
Alina Bica, fostul procuror şef DIICOT, rămâne în continuare în arest preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins ca nefondată contestaţia formulată împotriva deciziei din 27 ianuarie a judecătorului de Cameră Preliminară - secția penală.
Într-un referat al DNA, procurorii o acuză, negru pe alb, pe fosta șefă antimafia că, împreună cu fostul său consilier Ionuț Mihăilescu, a lucrat în sprijinul fostului soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, pentru serviciile sale primind foloase necuvenite, între care terenul de pe malul lacului Snagov.
"Bica Alina Mihaela ajuta la realizarea scopului urmărit de către Cocoș Dorin și Cocoș Alin deoarece nivelul de reprezentare îi permitea să susțină interesul financiar ilicit al acestora și, în plus, motivația s-a dovedit profitabilă, căci a primit mită o cotă parte dintr-un teren", se arată în referatul DNA, scrie RomâniaTV.net.
Anchetatorii susțin, în documentul citat, că respectiva mită ar fi fost mascată printr-o succesiune de acte notariale încheiate. Astfel, terenul, care figurează în acte ca fiind vândut de prima fostă soție a lui Dorin Cocoș, ar fi fost trecut succesiv, prin diverși interpuși, până la sora lui Ionuț Mihăilescu, consilierul apropiat al Alinei Bica.
Contractele de vânzare-cumpărare încheiate în cascadă, scriu procurorii DNA, ar fi fost fictive, cu rol decorativ, actele notariale încheiate rutinar și fără interes vădit pentru bunul achiziționat având numai rolul de a masca mita.
"Martora (Chiriac Olguța, prima soție a lui Dorin Cocoș, n.r.) a arătat că fiu său, Cocoș Alin, se ocupa de tranzacții... că fiul său s-a ocupat de transfer, comasări și plăți, tot fiul său știe persoana care a vândut. Nu știe exact persoana de la care a cumpărat, deoarece la biroul notarial au fost mai multe persoane, probabil clienți și angajați ai notariatului. (...) Nu a efectuat nici o retragere din contul în care acei bani ar fi trebuit virați, nu s-a aflat niciodată în posesia actelor de vânzare-cumpărare, nu a făcut plăți din acel cont deoarece are doar un cont de card de debit din care efectuează în mod curent mici plăți și cumpărături casnice", se spune în referatul anchetatorilor.
În documentul pe baza căruia Alina Bica, Alin Cocoș și Dorin Cocoș au rămas încarcerați se arată că interpușii pe traseul banilor "acționau fără să pună întrebări", unii fără vinovăție ca mama lui Alin Cocoș sau sora lui Ionuț Mihăilescu, "pe considerente de ajutor familial", alții cu vinovăție, fiind beneficiari sau părți ale unor avantaje ulterioare: "În schimbul influenței realizate în favoarea numitului Gheorghe Stelian, pentru validarea sumei de 377 milioane lei, numita Bica Alina Mihaela a primit, în fapt, o cotă parte dintr-un teren în suprafață de 4425 metri pătrați, situate în localitatea Snagov, egală cu a numitului Mihăilescu Ionuț Florentin, aparținând numitei Chiriac Olguța, mama numitului Cocoș Alin și fosta soție a numitului Cocoș Dorin. Transmiterea a fost realizată chiar cu sprijinul numiților Cocoș Alin și Mihăilescu Ionuț Florentin, prin tranzacții successive și personae apropiate acestora, interpose în documentele notariale pentru a da apaența că le-ar aparține".
În contrapondere, Laura Voicu, apărătorul ales al fostului procuror șef DIICOT Alina Bica, a depus la dosar un document care, susține ea, ar răsturna, pur și simplu, acuzațiile aduse clientei sale și ar justifica necesitatea scoaterii ei imediate din arestul preventive. Mai exact, respectivul document arată că prima soţie a lui Dorin Cocoş nu avea în proprietate terenul care ar fi ajuns la Alina Bica drept mită.
Citeste mai mult pe RTV.NET