UPDATE. Sentinţa pentru Dan Voiculescu , peste două săptămâni

| 29 aug, 2013

Procurorii cer 12 ani de închisoare cu executare pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, potrivit România TV.

 

UPDATE. Tribunalul Bucureşti se va pronunţa peste două săptămâni în dosarul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), informează Agerpres. Decizia a fost anunţată de instanţă la termenul de joi. Avocaţii inculpaţilor din dosarul privatizării ICA îşi susţin, în continuare, pledoariile în faţa instanţei, urmând ca inculpaţii să aibă ultimul cuvânt.

 

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a prezentat joi la sediul Tribunalului Bucureşti, unde are loc ultimul termen al dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, notează RTV.net.

Procurorul a pus în vedere instanţei că pentru infracţiunea de folosire a calităţii de preşedinte de partid în vederea obţinerii de foloase necuvenite a intervenit prescripţia, în timp ce pentru infracţiunea de spălare de bani acest termen nu s-a îndeplinit şi a cerut condamnarea cu executare plus reţinerea sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunilor.

Tribunalul Bucureşti a audiat joi doi martori, respectiv pe Mihai Lazăr, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Grivco SA, şi pe Laurenţiu Lupu, fost şef al Direcţiei Juridice din cadrul Ministerului Agriculturii.

Mihai Lazăr a declarat că hotărârea ca Grivco să participe la privatizarea ICA a fost luată de Consiliul de Administraţie, iar la luarea deciziei a fost prezent şi Dan Voiculescu.

"Consiliul de Administraţie avea libertate totală de acţiune, însă, fiind o hotărâre atât de importantă, am decis să convocăm Adunarea Generală a Acţionarilor, iar acţionarii au decis să participăm la privatizare şi au hotărât să desemneze ca reprezentant la licitaţie pe directorul general executiv al Grivco, Sorin Pantiş", a spus Lazăr.

Laurenţiu Lupu a declarat, la rândul său, că Ministerul Agriculturii a primit o adresă de la Direcţia Naţională Anticorupţie, în care să precizeze dacă se constituie parte civilă.

El a mai explicat că ministrul Agriculturii din acea vreme, Dacian Cioloş, nu s-a consultat cu el şi nici cu alte persoane din cadrul Direcţiei Juridice în legătură cu constituirea Ministerului Agriculturii ca parte civilă.

Instanţa urmează să rămână în pronunţare în dosarul privatizării ICA.

Liderul conservator Dan Voiculescu a declarat joi, la intrarea în sediul Tribunalului Bucureşti, că există o presiune din partea mass-media în ceea ce priveşte dosarul său privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Tribunalul Bucureşti l-a audiat pe 27 iunie pe un inculpat din acest dosar, Nicolae Vlad Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului în perioada 2002-2005, scrie Agerpres.

El a spus că nu l-a cunoscut pe Dan Voiculescu înainte de a-l vedea la instanţa supremă şi că nu a existat nicio presiune asupra sa când s-a decis privatizarea ICA.

De asemenea, a fost audiată şi Elena Sorina Constanda, angajată la SC 'Grivco' SA. Ea a vorbit despre privatizarea ICA, menţionând că toţi acţionarii Grivco au fost de acord cu achiziţionarea caietului de sarcini, inclusiv Dan Voiculescu.

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC 'Bioprod' SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC 'Benefica' SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ