România, un posibil exportator de pâine?
Măsura de reducere a TVA la produsele de panificație începe să prindă teren și în mediul extern, existând voci în spațiul bulgar care susțin necesitatea urmării exemplului României.
Potrivit cotidianului bulgar Monitor, există o îngrijorare reală că, în zona de nord a Bulgariei, pâinea bulgărească va dispărea în urma aplicării măsurii în România. Motivul este dat de posibila rentabilitate mai mare a comercializării produselor de panificație românești, în comparație cu cele din Bulgaria. Potrivit președintelui Asociației naționale a brutarilor din Bulgaria, cauzele care vor duce la această tendință, pe lângă scăderea Taxei pe Valoare Adaugată care urmează, rezidă și în faptul că firmele românești primesc energia electrică la un preț cu 26% mai mic decât de cele din Bulgaria, iar gazele naturale sunt mai ieftine cu 20%. Reprezentanta industriei bulgare de panificație a mai subliniat că, în aceste condiții, consumatorii bulgari vor ajunge să stimuleze economia României, cumpărând pâine importată de la vecinii din nord.
Dacă pentru bulgari această situație nu este deloc avantajoasă, România, în mod evident, ar avea numai de câștigat. Tocmai din acest motiv, uniunea „Fabricat în Bulgaria” a solicitat Guvernului de la Sofia să ia exemplul României și să reducă TVA la pâine de la 20 de procente la 10%. În același timp, Mariana Kukușeva a susținut că autoritățile bulgare trebuie să trimită Comisiei Europene, până la sfârșitul anului, o notificare de reducere a taxei pentru produsele de panificație.
În mod normal, aceste reacții venite din zona specializată bulgară, împreună cu semnalele pozitive apărute în industria internă, ar trebui să pună capăt oricăror urme de scepticism cu privire la măsura luată de USL, dacă acestea mai există. Însă în mod cert, experții în domeniu vor fi cu ochii pe încasările la buget din industria panificației, la fel cum cetățenii vor fi cu ochii pe prețul de la raft al pâinii. Dacă măsura va da roade așa cum se preconizează, USL va avea de câștigat din punct de vedere politic, iar românii vor avea de câștigat din punct de vedere financiar. Totul, pe lângă plusurile aduse de scăderea evaziunii fiscale din domeniu și de dezvoltarea industriei de panificație.
Dar cel mai important este că, în caz de reușită, ne vom transforma într-un exemplu pentru celelalte economii din zonă. Până la primele cifre care să certifice acest lucru, ne putem declara deocamdată un exemplu pentru vecinii bulgari.