Românii ar putea construi 450 de kilometri de autostradă cu banii cheltuiţi la mall dintr-un an
Românii au făcut anul trecut cumpărături în valoare de circa 2,7 mld. euro în cele 59 de malluri care funcţionează la nivel naţional. Bucureştenii asigură peste 44% din vânzările centrelor comerciale din ţară.
Românii alocă 26% din banii dedicaţi consumului cumpărăturilor în malluri, parcuri de retail sau galerii comerciale. Retailerii prezenţi în România cu magazine tradiţionale au încasat circa 27 mld. euro în 2014, conform unui studiu GfK. Cu aceste vânzări, România a consemnat anul trecut al doilea cel mai mare volum de vânzări în retail din Uniunea Europeană, iar pentru acest an se aşteaptă o continuare a parcursului pozitiv, potrivit unui studiu DTZ Echinox. Creşterea din 2014 este cea mai mare consemnată în ultimii şase ani şi a fost impulsionată de vânzările de produse nealimentare, care au cunoscut un avans anual de 10,6%, scrie Capital.
Chiar dacă o mare parte din cei 27 mld. euro sunt direcţionaţi către consumul alimentar şi ajung la marile lanţuri de hipermarketuri, aproximativ 10% din bani sunt lăsaţi în malluri. Cu aceştia s-ar putea construi anual câte 450 km de autostradă, dacă se ia în calcul un cost mediu de 6 mil. euro/kilometru.
Retailerii nu sunt singurii care profită de pe urma apetitului românilor pentru cumpătături. Circa 15% din cei 2,7 mld. euro cheltuiţi în centrele comerciale din ţară ajung în buzunarele proprietarilor de malluri sub formă de chirii. Mai departe, proprietarii acoperă cu aceşti bani împrumuturile bancare realizate pentru construcţia acestor centre. Nivelul datoriilor celor 59 de malluri din România a ajuns anul trecut la 3 mld. euro, conform datelor comunicate de proprietari la Ministerul Finanţelor Publice.
Interesant este faptul că peste 44% din cei 402 mil. euro, generaţi anul trecut din închirierea a 6.000 de magazine amplasate în centrele comerciale din ţară, au ajuns la proprietarii celor 15 malluri din Bucureşti. Suprafaţa totală de vânzare a mallurilor din Bucureşti are o pondere de 32% în stocul total de centre comerciale din ţară, Capitala având o densitate de 534 mp de spaţiu de retail la mia de locuitori, de peste trei ori media naţională.