Românii cu venituri mici şi medii nu vor fi afectaţi de politica fiscală a Guvernului
Informaţia conform căreia Guvernul şi-a asumat introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreținere este complet falsă!
Traian Băsescu are o nouă supărare. După ce guvernările sale au rămas în memoria românilor prin taxele şi tăierile de salarii, domnul preşedinte e supărat pe posibilitatea apariţiei unor taxe noi. "În timp de criză, pentru că nu s-a terminat criza - România abia stă pe linia de plutire - să măreşti taxele este ca şi cum ai trage o frână. Poate nu poţi să le micșorezi, e acceptabil, dar să le măreşti este o greşeală enormă", a declarat şeful statului, uitând de taxele guvernului Boc, în vârful maxim al crizei din 2010.
Diferenţa dintre actuala politică fiscală a Guvernului Ponta, acreditată cu FMI, şi politica fiscală a guvernelor Băsescu-Boc este că foarte clară. Scopul încheierii unui nou acord cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. Informaţia conform căreia Guvernul şi-a asumat introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreținere este complet falsă! O asemenea măsură nu se regăsește în scrisoarea cu FMI, fiind rezultatul unei intoxicări specifice.
Filosofia politicii fiscale a actualului guvern schimbă centrul de greutate al taxării. Guvernele girate de Traian Băsescu taxau pe toată lumea de-a valma, aşa cum a fost cazul TVA-ului care a provocat o explozie a preţurilor ce i-a lovit în special pe cei cu venituri foarte mici: pensionari, şomeri, angajaţi cu salariul minim pe economie, familii cu copii mulţi.
În schimb, guvernul actual a căzut de acord cu FMI ca cei cu venituri mici să fie protejaţi şi ajutaţi să se întreţină. În schimb, aşa cum este normal în perioade dificile, cei cu venituri suficient de mari încât să întrețină mai multe proprietăți vor plăti mai mult.
Marea majoritate a românilor au o singură proprietate. Clasa de mijloc nu trăieşte din chirii şi nu va fi afectată de modificarea regimului de taxare a proprietăților. Vor plăti însă mai mult cei care câştigă mult mai mult. Discursul lui Traian Băsescu în susţinerea celor care trăiesc pe picior mare din chirii este o pledoarie în favoarea unei clase foarte restrânse şi foarte privilegiate, care s-a îmbogăţit de pe urma legislaţiei fiscale extrem de permisive, care nu are nicio legătură cu regimul dur de taxare al proprietăţii din statele occidentale spre care tindem cu toţii să ne integrăm.
În plus, este cu totul ciudat cum domnul Băsescu îşi uită declaraţiile făcute anul trecut, când afirma sentenţios că România trebuie să treacă de la taxarea muncii, la taxarea proprietăţii. Ei bine, actuala guvernare vine cu o formulă de echilibrare bazată pe o modificare a regimului de taxare a proprietăţilor care aduc venituri mari.
Cum se face că viziunea prezidenţială de anul trecut nu mai corespunde cu opţiunile aceluiaşi preşedinte din acest an este greu de înţeles într-o analiză logică şi raţională.
Dacă însă analizăm schimbarea poziţiilor preşedintelui în cheia electorală pe care se pare că a adoptat-o în ultima perioadă, începem să înţelegem cum se face că ceea ce era alb ieri astăzi este negru şi ce a făcut el cu mânuţa sa alaltăieri devine astăzi o mare eroare, o greşeală enormă care va provoca dezastre din simplul motiv că astăzi nu mai sunt protejaţi bogaţii săi, ci populaţia vulnerabilă.
Ştirile orei
dar daca ei muncesc mai mult,nu are importanta....
economie de piata,nu gluma....