Românii sunt pe ultimul loc! Europenii ne consideră naţiunea în care au cea mai puţină încredere
Romanii sunt natiunea in care celelalte tari europene au cea mai putina incredere, potrivit unui sondaj Reader's Digest, care arata ca tara noastra depaseste in acest clasament negativ Iranul si Rusia.
Un sondaj realizat de publicaţia Reader’s Digest pe un eşantion masiv de clienţi europeni plasează România pe primul loc în topul ţărilor ai căror cetăţeni nu prezintă încredere.
Metodologia sondajului a impus ca la această rubrică - neîncrederea altora în noi – răspunsurile despre concetăţeni să fie excluse, pentru a nu altera rezultatul (de pildă, nu au fost contabilizate încrederea românilor în români sau a germanilor în cetăţenii din Germania. Sondajul conţine însă un rezultat separat care evaluează încrederea unei naţiuni în ea însăşi.)
Studiul arată că 74% dintre cei care au răspuns chestionarelor Reader’s Digest au declarat că au puțină și foarte puțină încredere în locuitorii României.
Suntem percepuţi mai rău decât iranienii şi ruşii.
Cu acest procentaj, românii îi depășesc pe iranieni (72%), ruși (70%), greci (68%), turci (65%), chinezi (64%) și indieni (62%) în materie de neîncredere.
Bogdan Voicu, sociolog la Institutul pentru Calitatea Vietii (ICCV) interpreteaza acest rezultat prin prisma faptului ca increderea se construieste prin interactiune, care poate fi directa sau mediata.
"Daca o luam pe cea directa, exista tendinta naturala de a credita cu mai multa incredere pe cei care arata mai bine, sunt mai bine imbracati, se spala, au maniere alese, sunt mai bine educati", explica Voicu, citat intr-un comunicat Rider's Digest. Ori, "Romania sta rau la toate aceste capitole: avem mai putini indivizi cu educatie superioara decat aproape oriunde in UE, abandonul scolar prematur este enorm in comparatie cu media UE, avem mai putin acces la apa curenta decat oriunde in UE, suntem mai saraci decat oricine, exceptand bulgarii. Asta face ca romanul mediu de care se izbesc alti europeni sa fie unul care nu are portretul-tip al omului de incredere", explica acesta.
Studiul s-a desfasurat concomitent in 10 tari europene, printre care si Romania, in cadrul chestionarului Trusted Brands 2014, in perioada septembrie - noiembrie 2013.