ROMPAN: Evaziunea fiscală se va reduce de la 67% la 20%. Pâinea se va ieftini cu 15%

| 30 iul, 2013

Evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente, consideră preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.

'Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei', a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii.

'Credem că populaţia va avea de câştigat pentru că va consuma o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi o pâine mai ieftină. Consider că preţul pâinii se va reduce cu 15%, la început în hipermarketurile existente şi în magazinele proprii ale brutăriilor şi pe urmă în toată sfera comercială. Mediul de afaceri va avea de câştigat pentru că acum cei care respectau legea nu puteau face nimic. Sperăm să facem şi investiţii în domeniu, astfel încât să fim în regulă pe o piaţă concurenţială', a explicat Popescu.

Şeful Rompan a menţionat că miercuri va avea loc o întâlnire între autorităţi şi industria de morărit şi panificaţie la care vor participa 500 de producători din domeniu şi unde se va încerca încheierea unui parteneriat, astfel încât 'să putem realiza un mediu de afaceri sănătos'.

'Asta am cerut noi întotdeauna, respectiv să ni se creeze un mediu de afaceri sănătos. Noi nu am cerut niciodată subvenţii. Am cerut să ni se creeze condiţii de piaţă corespunzătoare. Sperăm ca mâine să putem încheia un astfel de parteneriat, pentru că vor fi prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, reprezentanţi ai ANSVSA, ministrul de Finanţe, dar şi în jur de 450 şi 500 de producători din industrie', a mai spus Aurel Popescu.

Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%. Din acest motiv, asociaţia patronală a solicitat reducerea TVA la făină şi pâine la 9% şi menţinerea taxării inverse la cereale, decizie care a intrat deja în vigoare, dar care se va aplica de la 1 septembrie pe TVA de 9%.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că executivul va adopta marţi o ordonanţă simplă în baza căreia TVA pentru pâine va fi redusă la 9%. 

'Mâine vom adopta o ordonanţă simplă şi imediat, sigur, ordonanţa de rectificare, prin care TVA pe tot lanţul producţiei de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat produs de această măsură la care am ţinut foarte mult şi de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce priveşte combaterea evaziunii, dar şi încasări suplimentare şi eventualele scăderi de preţuri, este compensat de o creştere convenită la accizele pe alcool şi la bunuri de lux', a precizat Ponta. 

El a menţionat că măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie. De asemenea, premierul a precizat că se bazează pe un parteneriat între Guvern şi asociaţiile de producători.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ