Rompetrol nu mai investeşte în România. Mulţumim Băsescu!
„Să-ţi fie ruşine, Traian Băsescu!” - cam aşa îmi închipui că ar fi sunat reacţia lui Dinu Patriciu la tălpile puse în ultima săptămână de preşedintele României memorandumului dintre statul român cu Rompetrol.
Problema este că, astăzi, Rompetrolul nu mai aparţine lui Patriciu, ci statului kazah. Care stat kazah a planificat şi anunţat investiţii de 1.3 miliarde de dolari în România în următorii ani. Marea problema este că, la auzul efectelor pe care blocajul prezidenţial l-a avut asupra acestui memorandum, investitorii kazahi de la Rompetrol au avut o reacţie seacă: oprim investiţiile!
Pentru mulţi dintre români aceste subiecte pot părea foarte îndepărtate faţă de agenda lor personală, spre deloc importante raportat la alte probleme promovate pe agenda media. Dar, trecând peste boom-ul investiţional care va veni din China, România are astăzi nevoie de orice investiţie suplimentară ca de aer. Iar când vorbim de bani străini atraşi de ţara noastră, vorbim în realitate de bani care se pot vedea (sau nu!) în buzunarele românului de rând.
Preşedintele Traian Băsescu ştie asta, dar tocmai pentru că nu se mai află la butoanele puterii l-a luat pe „mi se rupe!” în braţe. Calculul politic prezidenţial este extrem de cinic, pentru că orice investiţie în plus în România înseamnă, în optica sa tulburată de mantia de opozant, „gloanţe” electorale pentru Victor Ponta şi USL. Ce faci atunci când vrei să blochezi cât mai mult din marja de acţiune politică şi economică a adversarilor tăi? Traian Băsescu a găsit răspunsul: blochezi (sau cel puţin faci tot ceea ce-ţi stă în putere să blochezi) iniţiativele care pot aduce investiţii şi, implicit, locuri de muncă şi impozite în vistieria statului. Sau, varianta scurtă: blochezi tot.
Cazul memorandumului cu Rompetrol este, din acest punct de vedere, unul tip „şcoală” la Traian Băsescu, el fiind replicat de către preşedinte şi pe alte proiecte – descentralizare, buget, într-o oarecare măsură până şi evenimentele din această săptămână cu oficialii chinezi, proiecte pe care nu voi insista. Efectele majore sunt de două tipuri: economice – mai puţini bani pentru România; politice şi de imagine – parteneri (state sau companii) mai puţin dispuse să aibă încredere în România ca ţară.
Gesturile războinice ale preşedintelui nu generează, deci, efecte numai la nivelul conflictului deschis cu Ponta sau USL. Traian Băsescu loveşte, cu manta, în fiecare dintre noi, pentru că atunci când kazahii de la KazMunaiGas spun că România riscă să piardă 350 de milioane de dolari dacă memorandumul semnat cu Rompetrol nu va fi aplicat, spun în realitate că vom pierde cu toţii acei bani. Când spun că vor opri orice investiţie până când nu vor avea un „semnal clar” că investiţiile lor sunt în siguranţă în România pierdem, iar, tot noi.
Privind în perspectivă, Băsescu ne-a oferit zilele acestea o avanpremieră a ceea ce ne aşteaptă pe noi toţi în 2014: blocaje, clinciuri, beţe în roatele economice ale României. Preşedintele iese urât de pe scenă, iar resturile acestei viituri politice iresponsabile trebuie strânse şi puse în ordine tot de noi. Tocmai de aceea, cred că e de datoria noastră să spunem un sincer: „Mulţumim, Băsescu!”. Mulţumim pentru că după 2014 nu vei mai avea nicio funcţie şi, implicit, nicio putere să mai distrugi lucruri care chiar să conteze!
Ştirile orei
Asa ca asumati-va faptul ca USL-ul le-a redus datoria cu 400 mil de dolari iar ei preconizau investitii de 350 mil(mai putin cu 50 mil) si porniti la treaba...
Daca insa vreti sa scoateti castanele din foc cu mana altuia....e posibil sa nu prea mai tina