Rovana Plumb: Cel mai mare salariu la stat nu va depăși 5.000 de euro
Noua lege a salarizării în sistemul bugetar ar putea fi aplicată din luna decembrie a acestui an și va fi axată pe un raport de 1 la 18 între salariul minim și salariul maxim, urmând să conțină cinci trepte principale de salarizare, dar și un set de principii și criterii stabilite în urma discuțiilor cu instituțiile internaționale și cu partenerii sociali, a declarat, marți, ministrul Muncii, Rovana Plumb.
"Avem nevoie de o lege nouă de salarizare, pentru că, în sistemul de față, salarizarea în sistemul bugetar este haotică, nu se respectă niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, unor criterii. Noi le-am discutat deja cu instituțiile internaționale. Astăzi am avut primele consultări, acum am terminat discuțiile cu partenerii sociali din sistemul de Educație. Sustenabilitatea financiară este unul dintre principiile care vor sta la baza acestei legi, adică stabilirea majorărilor salariale se va face pe baza bugetului pe care îl vom avea predictibil. Motivarea este un alt principiu, dar și performanța profesională, ca și noutate, astfel încât să putem să aducem în sistem specialiști, iar fiecare ordonator de credite să-și stabilească anumite criterii, în funcție de care se va face evaluarea performanței profesionale. Ca și criterii — competențe profesionale, nivelul studiilor, coordonare, responsabilitate și impactul deciziilor, condiții de muncă, incompatibilități și regimuri speciale', a afirmat ministrul Muncii, la Antena 3, conform Agerpres.
Citeşte şi: Aproape 1,4 milioane de români vor primi mai mulţi bani. Salariul minim pe economie creşte
Potrivit acesteia, noua lege va cuprinde cinci trepte de salarizare, existând posibilitatea ca documentul să fie finalizat la începutul lunii septembrie.
'Vor fi cinci trepte de salarizare, raportul între salariul minim și salariul maxim este de 1 la 18. Salariul minim va fi de 1.200 de lei. Încercăm să finalizăm cât mai repede această lege a salarizării. Aș vrea ca pe parcursul verii să putem să terminăm toate consultările, astfel încât, la începutul lunii septembrie, ea să poată fi finalizată. Salariul minim ar putea să fie aplicat în funcție de spațiul fiscal bugetar, cum am discutat și cu domnul ministru Teodorovici. Sigur, salariul minim pe economie va fi de la 1 ianuarie 2016, dar Legea salarizării în sectorul bugetar s-ar putea să-și înceapă aplicabilitatea din decembrie anul acesta, însă în funcție de spațiul fiscal bugetar', a precizat Rovana Plumb.
Oficialul de la Muncă a menționat, totodată, că se va aplica aceeași metodă de calcul în cazul celor care au lucrat în grupa I și în grupa a II-a de muncă și pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și pentru cei pensionați după 1 ianuarie 2011.
'Sunt aproape 200.000 de pensionari pentru care s-a făcut corecție, s-a făcut repararea unei nedreptăți, pentru că erau două formule aplicabile, pentru cei care au lucrat în grupa I și în grupa a II-a de muncă și pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și pentru cei pensionați după 1 ianuarie 2011. Am reglat acest lucru, se aplică aceeași metodă de calcul. Avem la dispoziție trei luni în care vom recalcula fiecare dosar în parte, astfel încât să se poată intra în drepturi în momentul în care se finalizează dosarul. Noi am estimat că va dura în jur de trei luni. Să sperăm că printr-un management administrativ eficient vom putea să rezolvăm mai rapid', a mai spus Rovana Plumb.