Rovana Plumb: Vom monitoriza decontaminarea navei Flaminia
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că a dat dispoziţii Gărzii de Mediu să monitorizeze procesul de decontaminare a navei Flaminia, pentru a nu exista niciun fel de risc de mediu.
”Este vorba despre decontaminarea acestei nave ce a luat foc pe traseu. Din informaţiile pe care le-am primit, companiile care vor asigura decontaminarea acestei nave au toate echipamentele necesare şi sunt acreditate pentru a face astfel de decontaminări. În plus, am solicitat Gărzii de Mediu să verifice şi să monitorizeze tot acest proces de decontaminare pentru a nu exista niciun fel de risc din punct de vedere al mediului la nivelul cetăţeanului”, a spus Rovana Plumb.
Nava-cargo germană MSC Flaminia, victimă a unui incendiu în Oceanul Atlantic în iulie 2012, a acostat în portul Constanţa pentru o ultimă decontaminare înainte de a fi reparată în România, au anunţat sâmbătă surse oficiale române, citate de France Presse.
Anul trecut, MSC Flaminia, cu o lungime de 300 de metri, a fost victima unei explozii urmate de incendiu, în Atlantic, în timpul unei curse între SUA şi portul belgian Anvers. Nava transporta 2.876 de containere din care 149 conţineau substanţe chimice. O mare parte din substanţele chimice s-au deversat în apă în timpul incidentului, nu mai puţin de 30 de tone de apă astfel contaminată fiind pompate ulterior de o companie daneză.
Restul încărcăturii rămase pe fundul navei, printre care şi containerele avariate, ar urma să fie extrasă şi tratată în România, a declarat prefectul de Constanţa, Eugen Bola, pentru AFP.
''Au fost luate măsuri de precauţie. Vor fi instalate membrane de protecţie speciale între navă şi cheiul portului pentru a evita ca aceste substanţe să se scurgă în port atunci vor fi extrase containerele'', a explicat oficialul român. Nava va fi reparată pe şantierul naval Mangalia.