Rovana Plumb: Îmbunătăţirea ratingului de ţară sporeşte şi mai mult atractivitatea României pentru investitori
Cu creşteri record de 10%, industria a contribuit major la creşterea economică a României iar îmbunătăţirea ratingului de ţară sporeşte şi mai mult atractivitatea ţării pentru investitori, a declarat vineri Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
'Îmbunătăţirea ratingului de ţară sporeşte şi mai mult atractivitatea ţării noastre pentru investitori. Creşterea economică şi atragerea investitorilor înseamnă bunăstare pentru români, obiectiv primordial pentru Guvern. În acest context, nu aş uita nici de creşterea cu 5,5%, faţă de trimestrul I din 2013, a câştigului salariului mediu', a precizat ministrul Muncii.
Potrivit sursei citate, îmbunătăţirea situaţiei ţării nu ar fi fost, însă, posibilă fără consolidare fiscală şi reducerea datoriei, în acelaşi timp cu pornirea motoarelor economiei.
'Cu 3,8% creştere economică, ţara noastră se află printre cele mai performante state membre din Uniunea Europeană la acest capitol. O contribuţie majoră la acest rezultat o are industria care, cu creşteri record de 10%, a adus peste trei sferturi din creşterea economică. Însă această creştere nu ar fi fost posibilă fără consolidare fiscală şi reducerea datoriei, în acelaşi timp cu pornirea motoarelor economiei', a menţionat Rovana Plumb.
Ea a apreciat că România are parte în prezent de o 'perspectivă stabilă', o dată cu decizia luată de Agenţia de rating Standard&Poor's, care a îmbunătăţit ratingului de ţară la categoria 'investment grade'.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg.
'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.
În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.
Standard & Poor's era singura mare agenţie de rating care menţinea România în categoria ''junk' (nerecomandată pentru investiţii - n.r.), în condiţiile în care Fitch Ratings şi Moody's plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiţii.
'Îmbunătăţirea ratingului reflectă progresele rapide înregistrate de România în îmbunătăţirea balanţei externe. De asemenea, evidenţiază punctul nostru de vedere că progresele realizate în domeniul consolidării fiscale şi întăririi stabilităţii sectorului financiar vor continua', se arată în comunicatul S&P.