Update. Judecătorii au respins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Relu Fenechiu
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu în dosarul ''Transformatorul''. Deşi recursul nu mai poate schimba sentinţa primei instanţe, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate i-ar fi putut fi de folos la apelul pe care l-a făcut la condamnarea la 5 ani.
În esenţă, avocaţii lui Relu Fenechiu susţin că rechizitoriul întocmit de DNA se fundamentează în principal pe un raport al Gărzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanţa l-a considerat ca mijloc de probă, dar a respins alte probe solicitate de apărare.
Avocaţii mai arată că instanţa de fond le-a respins la termenul din 12 iunie 2013 efectuarea unei expertize tehnice şi a uneia financiar-contabile, pe motiv că nu sunt utile cauzei.
În sala de judecată, Relu Fenechiu a fost întrebat de magistraţi în ce măsură documentul Gărzii Financiare a influenţat decizia de condamnare.
"Noi suntem văzuţi că am vândut produse scumpe, nefolosibile şi că am produs un prejudiciu. Tocmai acest document al Gărzii Financiare constată aceste lucruri. Noi am găsit documente care arată că lucrurile nu stau ca în constatare. În raportul Gărzii Financiare scrie clar că raportul a fost făcut în baza documentelor trimise de procuror, nu în baza unui control făcut acolo. Elementul de noutate pe care eu îl văd: cât timp o decizie este luată în baza unui raport al unei instituţii, fără să mi se permită să vin cu un contraargument, mi se pare că îmi sunt încălcate drepturile", a spus Relu Fenechiu.
Potrivit acestuia, este important să existe o expertiză independentă în orice proces.
''Dacă oamenii într-o ţară sunt condamnaţi în baza unor expertize incorecte, ilegale, mai mult de atât false înseamnă că este păcat. Eu solicit admisibilitatea unei cereri privind o excepţie de neconstituţionalitate. Dacă această cerere va fi admisă, va fi un semnal bun pentru toţi cei care sunt în astfel de procese, pentru că fiecare cetăţean român are dreptul la apărare. Atâta timp cât eşti acuzat doar în baza unor documente produse de acuzator înseamnă că nu ţi se dă dreptul la apărare", a arătat Fenechiu, la ieşirea din sala de judecată.
Fenechiu a mai spus că "dacă lucrurile nu iau o întorsătură în direcţia corectă" va trebui să se adreseze la CEDO.
Deputatul speră că apelul la condamnarea la 5 ani de închisoare să infirme decizia primei instanţe. "Sper să se regândească decizia primei instanţe, să se rejudece şi vreau să se rejudece cinstit", a spus liberalul.
În ce priveşte cariera sa politică pe viitor, Fenechiu a dat un răspuns evaziv: "Deocamdată sunt destul de mâhnit de ceea ce mi s-a întâmplat. Mă gândesc doar la familie şi la viaţa mea personală. Voi vedea ce fac cu cariera politică".
Alături de Relu Fenechiu au mai fost condamnaţi în dosarul "Transformatorul" şi fratele acestuia, Lucian Fenechiu la cinci ani de închisoare, şi asociatul acestuia, Bogdan Damian, care a primit tot cinci ani. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Concret, Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şapte milioane de lei.