Ruşii de la Lukoil dezvoltă în Bulgaria cea mai puternică rafinărie din zonă. Ce efecte are asupra României?
Rafinăria Lukoil de la Burgas va fi modernizată şi extinsă până la o capacitate egală cu a tuturor celor trei mari unităţi de rafinare din România.
Subsidiara din Bulgaria a companiei petroliere ruse Lukoil a contractat o linie de credit de 570 de milioane de euro pentru a moderniza rafinăria Lukoil de la Burgas, cea mai mare din Europa de Sud Est în termeni de capacitate de rafinare, scrie ECONOMICA.net.
Potrivit Novinite, cele 570 de milioane de euro vor fi investite în dezvoltarea unei unităţi de hidrocracare, ce va creşte atât capacitatea de rafinare, dar şi calitatea produselor petroliere finite. Noua unitate de hidrocracare va creşte cu 2,5 milioane de tone pe an capacitatea rafinăriei şi ve permite ruşilor să crească volumul de motorină euro 5 produsă aici cu 1,2 milioane de tone pe an. Cererea pentru motorină este mai mare decât cea de benzină, în ultimii ani, pe piaţa europeană.
În plus, după finalizarea investiţiei, emisiile de gaze cu efect de seră ale rafinăriei vor fi reduse . În plus, actualele instalaţii de procesare a deşeurilor, care folosesc o tehnologie învechită, vor fi înlocuite.
Noua unitate, care va fi operaţională începând din 2015, va fi cea mai mare unitate de hidrocracare din Europa de Est şi a zecea din lume. Instalaţii similare mai sunt operaţionale în Statele Unite, Canada, Mexic, Japonia, Kuweit şi Polonia.
Investiţia iniţială în acest proiect este de 1,2 miliarde de dolari. Din finanţarea de 570 de milioane, 95% vor fi suportate de SACE, un fel de Eximbank al Italiei, iar restul de către bănci internaţionale, ca Societe Generale, ING Bank, BNP Paribas şi Unicredit.
Chiar şi înainte de această modernizare, rafinăria Neftochim Burgas era cea mai mare din Europa de Sud Est, cu o capacitate nominală de rafinare de 9,5 milioane de tone. După ce se vor adăuga cele 2,5 milioane de tone, când unitatea de hidrocracare va fi funcţională, rafinăria de la Burgas va fi, cu cele 12 milioane de tone ale sale, comparabilă cu cele trei rafinării mari din România la un loc. Petromidia (deţinută de KazMunaiGaz), cea mai mare, are o capacitate de circa 5 milioane de tone, Petrobrazi (OMV Petrom) cu 4,2 milioane de tone pe an iar Petrotel (Lukoil) 2,8 milioane de tone.