Ruşii de la Lukoil vor alimenta cu carburanţi maşinile DNA
n următorii patru ani de zile, autoturismele DNA vor fi alimentate cu carburanţi de la compania Lukoil România, controlată de gigantul energetic rus Lukoil. Contractul, atribuit în urma unei licitaţii deschise, are o valoare finală cu TVA de peste 5,86 milioane lei, adică peste 1,3 milioane de euro.
Lukoil a luat faţa austriecilor de la OMV Petrom Marketing şi kahilor de la Rompetrol Downstream. "Furnizorul va prezenta autorităţii contractante lista staţiilor de distribuţie carburant, de pe întreg teritoriul ţării, unde se poate face alimentarea, inclusiv toate datele de identificare (adresa, program, nr. telefon etc.). Furnizorul trebuie să aibă minim 2 staţii de distributie în fiecare judeţ din care una în reşedinţa de judeţ, iar în municipiul Bucureşti, minim o staţie în fiecare sector, unde să se poată alimenta cu carburanţi pe baza de card de credit şi bonuri valorice. Furnizorul va asigura o limită de credit în valoare de min. 200.000 lei pentru cardurile de carburant", se arată în caietul de sarcini al acestei licitaţii, conform hotnews.ro.
Valoarea estimată iniţial a acestui acord cadru a fost de peste 7,8 milioane lei. Lukoil deţine în ţară în jur de 310 staţii, întinse în toate judeţele. Compania rusă este al treilea mare distribuitor de carburanţi din România, după OMV Petrom şi Romepetrol.
Acordarea contractului către firma de distribuţie de carburanţi a Lukoil în România vine în condiţiile în care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au instituit în luna iulie din acest an sechestru asupra unor bunuri aparţinând LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în Marea Britanie şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum si asupra unui număr de 176.840.629 de acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti. În luna august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil şi reprezentanţi ai acesteia sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. Printre inculpaţi se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti. Astfel, au fost trimişi în judecată opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice.
După apariția informațiilor în presă, DNA a transmis pe site-ul său o precizare în care afirmă că "autoritățile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitație acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale".
"Procedura în urma căreia a fost atribuit contractul menționat în articol (referire la un articol al HotNews - nr.) a fost licitație deschisă desfășurată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). La licitație s-au înscris trei ofertanți, iar oferta câștigătoare a fost declarată în conformitate cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice, respectiv criteriul „prețul cel mai scăzut”. În urma clasamentului făcut în funcție de criteriul sus menționat a fost declarată câștigătoare oferta SC Lukoil România SRL. În termenul prevăzut de lege, nu a fost depusă nicio contestație de către ceilalți competitori participanți la licitație, prin urmare contractul cadru a fost încheiat la data de 16.09.2015. Potrivit OUG 34/2006, cu modificări și completările ulterioare, în vigoare la această dată, autoritățile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitație acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale", se menționează în precizarea citată.