Cum să ai dantura sănătoasă: evită SINGURA CAUZĂ vinovată de apariția cariilor
Dantura este extrem de prețioasă, dar nu prea realizăm acest lucru decât atunci când mergem la medicul stomatolog, o dată la câțiva ani. Însă dacă am avea grijă de dieta noastră, am reduce considerabil și sumele pe care le plătim pentru „reparații”.
Cercetătorii de la University College London și de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au studiat registre medicale de pe tot globul și au ajuns la concluzia că zaharurile sunt cauza principală pentru degradarea dinților.
„Există o relație clară între zaharuri și carii. Cu toate astea, până acum nu s-a analizat niciodată impactul pe termen lung al cariilor produse de zahăr, pentru a vedea dacă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care prevăd o doză de zahăr de 10% din necesarul zilnic de energie, sunt optime și compatibile cu un nivel scăzut al numărului de carii”, scrie în studiu.
Studiul a arătat că în Statele Unite peste 60% dintre școlari au carii și 92% dintre adulți. Pentru comparație, „doar 2% dintre persoanele de toate vârstele care trăiesc în Nigeria au avut carii atunci când dieta lor nu conținea aproape deloc zahăr, doar 2 g pe zi”, citează Time.
În țările dezvoltate, o sursă importantă de zaharuri o reprezintă atât alimentele procesate și cele înghețate, cât și sucurile carbogazoase și cele din fructe. Cercetătorii atrag atenția că guvernele locale și centrale nu ar mai trebui să finanțeze tonomatele unde se vând doar produse pline de zahăr.
Conform cercetătorilor, rezultatele arată că în mod ideal doza de 10% ar trebui scăzută la 3%, dar că 5% ar fi o țintă mai realistă, asta chiar și în zonele în care produsele cu fluor sunt foarte folosite. În luna martie, cei de la OMS au schimbat reglementările, recomandând ca doar 5% din aportul zilnic de calorii să fie compus din zahăr, dar, în același timp, au spus că o asemenea scădere nu este realistă, ci tot 10% rămâne un prag mai pragmatic.