S-a descoperit cea mai rapidă metodă prin care se poate fierbe apa
Cercetătorii germani au descoperit un nou mod prin care pot fierbe apa extrem de rapid. Mai exact 1/1000000000000 dintr-o secundă.
Conceptul teoretic nu a fost încă demonstrat în practică, dar specialiştii de la Centrul de Lasere cu Electroni Liberi din Hamburg sunt încrezători. Ei vor să fiarbă o particulă infimă din apă până la 600 de grade Celsius într-o picosecundă (1/1000000000000 dintr-o secundă).
Dacă vor putea să demonstreze totul în laborator, ar fi cea mai rapidă metodă de fierbere a apei. Teoria nu funcţionează acum decât pe particule foarte mici de apă, printr-un transfer foarte rapid de energie. Practic, apa este lovită cu jeturi intense şi foarte scurte de radiaţii teraherţiene, care sunt unde electromagnetice.
Pentru mai puţin de o milisecundă apa va rămâne la densitatea originală, înainte ca moleculele să se desprindă. Acest tip de radiaţii pot fi generate cu maşini de tipul laserilor cu electroni liberi care trimit electronii pe un curs bine stabilit. Particulele emit unde electromagnetice care schimbă puterea interacţiunilor dintre moleculele de apă într-un timp foarte scurt.
Ilustraţie făcută de Oriol Vendrell de la Centrul din Hamburg
Ca să ajungă la rezultatele studiului, germanii au folosit un supercomputer numit Julich, care a trebuit să proceseze informaţia în 200.000 de ore (nu e un timp absolut, ci vorbim aici de procesarea paralelă, a mai multor elemente din computer). Dacă ar fi realizat pe un singur supercomputer, ar fi fost nevoie de 20 de ani de calcule. "Am calculat că e posibil să încălzeşti lichidul la 600 de grade Celsius în jumătate de picosecundă. Toate moleculele sunt intacte", a declarat Oriol Vendrell de la Centrul de Laseri cu Electroni Liberi din Hamburg. Metoda ar putea încălzi doar un nanolitru de apă deodată. Deşi e puţin, pentru experimente e mai mult decât necesar.