S-a pornit tăvălugul anti-Kovesi. Primul martor incomod din dosarul deschis de fugarul Ghiţă
Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie face primele audieri în dosarul deschis ca urmare a denunţului depus de Sebastian Ghiţă pe numele Laurei Codruţa Kovesi. Nicolae Popa ajunge astăzi în fața procurorilor, la ora 12, pentru a da explicații în calitate de martor.
Marţi, 11 decembrie ora 12.00, la Secţia din cadrul Parchetului General - inventată de alianţa PSD-ALDE, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene - va fi audiat Nicolae Popa, fost director al FNI, potrivit Realitatea TV.
Fosta şefă a DNA a fost reclamată de Ghiţă la Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor. Sebastian Ghiţă susţine că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.
"După ce am prezentat statului român toate elementele privin activitatea infraţională a acestui grup Onea – Kovesi am văzut că nimic nu s-a întâmplat şi că tot ce face acest grup dosare fabricate este ascuns, pitit. Ce m-a făcut să fac această plângere este că această secţie de urmărire a magistraţilor permite cetăţenilor să prezinte probe", a declarat Sebastian Ghiţă la România TV.
Fostul deputat a făcut denunţul împotriva Laurei Kovesi la începutul săptămânii, iar deja se fac audieri în acest caz.
Fostul şef Gelsor, Nicolae Popa, a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare și a fost extrădat în România în 2011.
În sprijinul denunţului făcut de fugarul Sebastian Ghiţă, a sărit luni un alt inculpat cu condamnare grea în primă instanţă, Andreea Cosma, fiica fostului baron de Prahova.
Deputatul Andreea Cosma a ajuns, luni, la Parchetul General, parlamentarul precizând că s-a prezentat la unitatea de parchet pentru a depune documente care ar urma să susţină acuzaţiile lui Ghiţă la adresa lui Kovesi.
Noile dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță arată nivelul la care statul paralel a fost implicat în deciziile importante ale României ultimilor ani, este de părere consultantul Politic Cozmin Gușă.
"În afara acestui eveniment de plângere penală, care, în mod ironic pentru România a fost prezentat fix de ziua anticorupției, ne putem gândi la statul paralel care a funcționat foarte bine în perioada lui Traian Băsescu.
O să vă dau detalii despre 2009, an în care Băsescu nu ar mai fi trebuit să câștige încă un mandat.
A funcționat ca un stat paralel compus din oameni ai statului român, și care au deturnat tot ceea ce ar fi trebuit sa fie legitim, România noastră, între 1990 și 2000 a fost devalizată și în favoarea unor politicieni, dar și a unor multinaționale care au funcționat în paralel cu cele de suprafață", a explicat consultantul politic.
Acuzaţiile au mai fost demontate în trecut de Parchetul General
Procurorii au investigat şi în trecut afirmaţiile lui Sebastian Ghita, dispunând clasarea cauzei.
După ce Sebastian Ghiță a fugit din România și a început seria dezvăluirilor, Parchetul General a deschis un dosar in care s-au facut investigatii privind toate afirmatiile lui Sebastian Ghita, inclusiv despre extradarea lui Nicolae Popa. Cauza a fost clasata la finalul anului trecut.
În cadrul anchetei, procurorii au verificat toate aspectele semnalate de fostul deputat, modul în care au ajuns casetele cu înregistrări la România TV şi dacă a fost ajutat să se sustragă anchetelor. Printre aspectele investigate de procurori s-a numărat și cel legat de extrădarea lui Nicolae Popa, după ce în ianuarie 2017, in cadrul unei inregistrari, Ghita sustinea ca i s-au cerut bani pentru aducerea în tara a lui Popa.
Kovesi, prima reacție după acuzația lui Ghiță
La acel moment, Parchetul General anunta ca s-a stabilit că Nicolae Popa a fost adus în România din Indonezia de Poliția Română, toate costurile fiind suportate de această instituție.
"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanță începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracțiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informațiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmații făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menționată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție", transmitea Parchetul General printr-un comunicat de presă.