S-au înmulţit ATACURILE împotriva DNA şi a justiţiei. Cazuri notorii: New York Times, Hurezeanu, Ridzi, Udrea, Diaconescu
În prestigiosul cotidian New York Times a apărut un text de opinie în care se spune că DNA duce o cruciadă neliberală. Comentatorul de serviciu al Digi24, Emil Hurezeanu, îi dă dreptate. Proaspăt arestata Monica Iacob Ridzi scrie texte sfâşietoare de după gratii, cu informaţii infirmate de Administraţia Penitenciarelor.
Arătarea cătuşelor de către Elena Udrea a fost interpretată drept o luare în derizoriu a unui moment care înseamnă la urma urmei o umilinţă pentru cineva care este reţinut sau arestat în baza unei sentinţe. La fel au procedat şi Adrian Sârbu când a fost reţinut de DNA dar şi Dan Diaconescu la ieşirea din reşedinţa proprie când a fost săltat de poliţiştii care urmau să-l ducă la închisoare.
Pe fondul acţiunilor tot mai frecvente ale DNA, au apărut câteva semnale de contracarare a avântului procurorilor anticorupţie. Unul astfel de semnal a fost dat de Patrick Basham, directorul unui ONG din SUA, lobbyst pentru industria de tutun, editorialist la Pravda. Într-un material apărut în New York Times, în secţiunea rezervată opiniilor, neasumate însă de redacţie, acesta critică foar dur DNA şi lupta anti-corupţie din România, acuzându-i pe procurori că duc o "cruciadă neliberală" care pune în pericol democraţia, judecătorii că nu sunt independenţi şi justiţia în ansamblu pentru că alimentează sentimentul anti-american.
Citeşte şi: The New York Times, despre lupta anti-corupţie din România: Băsescu a folosit-o pentru a-şi ataca adversarii
Basham cere UE şi SUA să "încurajeze" România să-şi schinbe abordarea şi propune o măsură care ar fi aplaudată de toţi corupţii din ţară: o amnistie a faptelor de corupţie din trecut pentru cei care îşi recunosc faptele. Şi aici apar două nume: Dan Adamescu, patronul României Libere, şi Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax, ambii închişi în dosare de corupţie, caracterizate de către Basham drept problematice. Astfel de poziţii ne pot duce cu gândul la o campanie concertată împotriva justiţiei din România. Pravda, ziarul moscovit, unde Basham mai apare pe post de editorialist, scria în urmă cu un an că Dan Adamescu este persecutat politic.
Adrian Sârbu este primul din pleiada de reţinuţi şi arestaţi recenţi care a ieşit triumfător din sediul DNA cu cătuşele la vedere. L-au urmat Elena Udrea şi Dan Diaconescu. Modelul a fost patentat de Gigi Becali, care ridica ostentativ cătuşele ori de câte ori era dus în faţa instanţei.
Articolul din NYT a găsit un susţinător în România, în persoana analistul de politică externă Emil Hurezeanu, unul din numele grele de la Digi24. "E un articol care spune pentru prima oară lucruri, în parte adevărate, după părerea mea. Show-ul cătuşelor, purpwalk se numeşte asta, toată jucăria asta (...) - e o promenadă, cam multă promenadă, cam multe cătuşe, gulerele albe, chiar dintr-o furie suprajustiţiară, de tip orwellian sunt aruncaţi foarte repede în arestul preventiv. E adevarat că în Orwell, arestul preventiv este unul dintre instrumentele dictaturilor în devenire sau dictaturilor identificabile. Articolul este interesant pentru că lăsând la o parte furiile şi poate chiar isteriile pe care le va declanşa în armatele justiţiarilor, mai degrabă justiţiariştilor români - totuşi, problema asta, a justiţiei calitative, nu cantitative - unul din 10 parlamentari e arestat, 40% din preşedinţii de Consilii Judeţene, toţi mogulii de presă, - mogulaşi, mogulaşi , moguloi - de la Adamescu, trecând prin Vîntu sau Sârbu, pănă la protectorul Elodiei", spune Emil Hurezeanu.
Citeşte şi: Reacţia SURPRINZĂTOARE a lui Emil Hurezeanu la articolul New York Times despre DNA
Una din condamnările de răsunet din ultima vreme este cea a Monicăi Iacob Ridzi. Aceasta a invocat în apărarea sa că este bolnavă, că are doi copii minori şi că are nevoie de îngrijire medicală în afara penitenciarului. Chiar dacă a fost condamnată de două completuri de judecată, Monica Ridzi insistă şi acum că a fost vorba de o eroare judiciară în ceea ce o priveşte.
În primele zile de arest, Ridzi a scris un text pe blogul personal în care spune că celula în care stă sunt pete de sânge şi de fecale pe pereţi, că sunt condiţii improprii şi că poate muri în orice clipă acolo. Imediat, Administraţia Penitenciarelor din România a reacţionat ca niciodată şi a publicat camera unde este ţinută Ridzi. Imaginile relevă o cameră decentă, cu televizor, foarte familiară de altfel generaţiilor de studenţi care au stat în căminele de la Grozăveşti.