S-au liniștit apele în Sănătate
Conform programării bugetare pentru 2014, bugetul net alocat Sănătății ar urma să cunoască o majorare semnificativă, care va fi destinată în totalitate cheltuielilor curente, după ce în acest an executivul a reușit să achite toate datoriile acumulate în perioada guvernărilor anterioare.
După ce au fost la un pas de a declanșa greva generală, sindicaliștii din Sănătate au renunțat la proteste. În urma rundei de negocieri desfășurată miercuri între reprezentanții acestora și Ministerul de resort, președintele Sanitas a anunțat că greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă este suspendat până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar.
Anunțul vine în contextul în care cabinetul a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a rezolva cât mai multe dintre solicitările sindicaliștilor. Astfel, ministrul Eugen Nicolăescu a subliniat că revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au fost îndeplinite sau sunt în curs de rezolvare.
Mai exact, în ședința de miercuri, cabinetul Ponta a luat decizia deblocării a peste 1.100 de posturi în sistemul sanitar. De asemenea, au fost alocate 200 de milioane de lei care urmează să fie folosite pentru plata arieratelor acumulate în sistem, dar și pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare a unităților medicale. De asemenea, ministrul Nicolăescu a făcut referire și la promovarea de urgență în Parlament a unui amendament la OUG 103/2013. Prin această modificare legislativă, angajații din sistemul sanitar vor beneficia de plată dublă pentru orele suplimentare efectuate în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale.
Toate aceste măsuri vin în completarea celor care fuseseră deja preconizate de către cabinetul Ponta prin proiectul de buget pe anul viitor. Conform programării bugetare pentru 2014, bugetul net alocat Sănătății ar urma să cunoască o majorare semnificativă, care va fi destinată în totalitate cheltuielilor curente, după ce în acest an executivul a reușit să achite toate datoriile acumulate în perioada guvernărilor anterioare.
Defalcat, pentru anul viitor sunt prevăzute majorări pentru aproape toate specialitățile medicale. De asemenea, și bugetul alocat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va cunoaște o majorare, de la 22,5 miliarde de lei la 22,6 miliarde de lei.
Dar poate cea mai importantă știre pentru personalul medical care activează în sistem este aceea privind acordarea către medicii rezidenți a unei burse lunare neimpozabile, în valoare de 150 de euro. Suplimentarea veniturilor acestora reprezintă un pas important în vederea restabilirii unui nivel de salarizare motivant, esențial pentru stoparea plecărilor masive de personal care au afectat Sănătatea, în special după momentul tăierilor salariale aplicate în mod nediscrimatoriu în 2010.
Desigur, până la așezarea sistemului în parametrii de normalitate mai este încă mult, mai ales ținând cont că în perioada guvernărilor anterioare Sănătatea a fost mereu subfinanțată. Dar lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună, fapt recunoscut într-un final inclusiv de către sindicaliștii din Sănătate, care au înțeles să renunțe la o grevă generală care risca să facă un rău imens românilor, degeaba.