Să nu mințim domnule președinte. Când și cum a căzut proiectul Nabucco
Traian Băsescu a fost ani de zile un susținător al proiectului Nabucco. Până la urmă eșecul proiectului este, mai degrabă, eșecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanșardă și fără legătură cu realitatea.
Nu am de gând să comentez foarte mult declarațiile de ieri ale președintelui. Ele se încadreaza în tipul obișnuit al ieșilor președintelui – atac pe toată linia. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că există cel puțin o temă în care președintele a sărit calul, mințind cu privire la soarta unui proiect energetic foarte important.
Nici mai mult, nici mai puțin, Traian Băsescu a susținut că proiectul Nabucco a picat din cauza sau datorită vizitei lui Victor Ponta în Azerbaidjan. Evident că un astfel de mesaj nu doar că reprezintă o gogomănie de care râd amar probabil toate statele care și-au dorit acest proiect, dar și o minciună în raport cu declarațiile anterioare făcute chiar de Traian Băsescu pe subiect.
- Informația privind eșecul proiectului Nabucco a apărut pe 26 iunie, confirmată în aceeași zi de grupul austriac OMV, premierul României mergând în vizita din Azerbaidjan o zi mai tărziu. Nabucco a picat deoarece consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa. Eventual, Băsescu îl putea acuza pe Ponta că nu a făcut imposibilul – respectiv să convingă partea azeră să susțină Nabucco în condițiile unei alte decizii luate și
comunicate.
- Poate Băsescu își amintește totuși că, deși Nabucco a căzut atunci, premierul a obținut promisiunea unor proiecte energetice comune cu azerii, inclusiv o anumită legătură cu TAP, proiectul câștigător.
- În data de 28 iulie, președintele României acuza, la finalul Consiliului European, de o manieră fără menajemente faptul că partenerii din Consiliu se fac direct vinovați de eșecul Nabucco. "Am felicitat Italia si Grecia că trece TAP-ul pe teritoriul lor, exprimand regretul ca un proiect care nu a fost proiect european - nu a fost atat de sustinut de europeni - si in care actionarii principali sunt doua companii din afara UE - una elvetiana si una norvegiana- au castigat in favoarea proiectului TAP si in defavoarea proiectului Nabucco, care era format exclusiv din state si companii ale UE", declara Băsescu la finalul reuniunii Consiliului.
- Și de altfel, această poziție a președintelui nu s-a schimbat până marți seara, atunci când am aflat cu surprindere că Victor Ponta, personal, este vinovat de eșecul unui proiect care implica OMV (Austria), Transgaz , BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa), ceea ce ridică cota ridicolului afirmațiilor președintelui.
Traian Băsescu a fost ani de zile un susținător al proiectului Nabucco. Până la urmă eșecul proiectului este, mai degrabă, eșecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanșardă și fără legătură cu realitatea.