Să restabilim adevărul – Băsescu a dat liber la cumparat terenurile agricole de către oricine
Însuşi şeful statului a respins de la promulgare o lege care stabilea dreptul de preempţiune al cetăţenilor români privind terenurile agricole din România.
De la 1 ianuarie 2014, străinii au dreptul de a achiziţiona terenuri agricole în România. Prevederea nu vine ca urmare a unei reglementări adoptate de Guvern – aşa cum au încercat să acrediteze adversarii lui Victor Ponta – ci este una dintre măsurile cuprinse în Tratatul de Aderare semnat în 2007. Astfel, ţara noastră se angaja ca, după şapte ani ca membră a Uniunii Europene, să liberalizeze piaţa funciară, permiţând astfel cetăţenilor din celelalte state membre să cumpere pământ în România. Până acum, străinii care doreau să cumpere teren agricol în România o puteau face numai ca persoane juridice, dacă îşi înfiinţau societăţi comerciale înscrise la Registrul Comerţului din ţara noastră.
În acest context, Ministerul Agriculturii a elaborat actul normativ care compatibiliza cadrul legislativ din România cu angajamentele asumate de ţara noastră de la 1 ianuarie 2014. Astfel, prin proiectul de lege propus de Ministerul Agriculturii, cetăţenii europeni puteau cumpăra din prima zi a anului 2014 maxim 100 de hectare de teren agricol, cu condiţia să demonstreze că au experienţă în domeniul funciar sau că au activat minim cinci ani în domeniul agricol.
Legea care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni a fost trimisă de preşedintele Băsescu spre reexaminarea Parlamentului zilele trecute. În motivarea demersului, Traian Băsescu face referire la o prevedere cuprinsă în textul legii. "Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române", se preciza în cerere, adăugându-se că această menţiune "este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil şi previzibil", se arată în argumentaţia de la Cotroceni.
Problema este însă că, până la intrarea în dezbatere a Legii, care nu se poate produce mai devreme de luna februarie (atunci începe sesiunea parlamentară), în România există un vid legislativ ca urmare a jocului politicianist practicat de şeful statului. În absenţa unor reglementări specifice, orice cetăţean, indiferent de naţionalitate, deci inclusiv fără paşaport al vreunui stat membru UE, poate uza de dreptul de a achiziţiona teren agricol în România, fără a avea nevoie de vreun aviz.
Deşi Traian Băsescu se erijează în apărătorul pământurilor româneşti, ipostaza este total neconvingătoare. Pentru cei care nu sunt la curent cu realităţile politice, trebuie spus că însuşi şeful statului a respins de la promulgare o lege care stabilea dreptul de preempţiune al cetăţenilor români privind terenurile agricole din România. Respectivul proiect, refuzat de Traian Băsescu, oferea posibilitatea românilor să uzeze de dreptul de a achiziţiona cu prioritate terenurile agricole.
Cu alte cuvinte, adevărul este cu totul altul decât imaginea pe care vrea să o promoveze şeful statului. Fiindcă, în realitate, Traian Băsescu nu numai că nu şi-a adus în niciun fel contribuţia în protejarea intereselor cetăţenilor români, ba a mai pus şi beţe în roate actualei puteri care a încercat să elaboreze un cadrul legislativ modern şi adecvat, în acord cu aşteptările populaţiei şi cu angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană.
Ştirile orei
amanand promulgarea,cetatenii straini nu au cadrul legal sa cumpere teren.."pe persoana fizica",deocamdata ramanand in vigoare ceea ce era si inainte...pe "societate"
in acelasi timp,stiind ca vine o scadenta cu UE,ce-ati pazit aproape 2 ani?
despre ce vorbim noi aici?