Samsung vrea să devanseze Apple şi pe piaţa tabletelor
După ce a depăşit grupul american Apple pe piaţa smartphones, grupul sud-coreean Samsung Electronics Co. are un nou obiectiv, să devină lider mondial şi pe piaţa tabletelor, transmite AP.
Directorul diviziei de dispozitive mobile de la Samsung, Shin Jong-kyun, a declarat miercuri că operaţiunile Samsung în domeniul tabletelor înregistrează o creştere rapidă iar firma sud-coreeană va deveni lider mondial, fără a da însă un interval de timp. Shin Jong-kyun a estimat că în acest an Samsung va vinde 40 de milioane de tablete, dublu faţă de vânzările înregistrate în 2012.
'Vânzările de tablete Samsung au început să crească în ritm remarcabil din a doua jumătate a anului trecut', a spus Shin Jong-kyun, la cea de-a doua întâlnire cu analiştii organizată de Samsung în ultimii opt ani.
Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, Samsung a vândut 16,6 milioane tablete în 2012, cu mult în urma liderului Apple care a vândut 65,7 milioane tablete iPad. Însă în trimestrul iulie-septembrie 2013, cota de piaţă a Apple a scăzut până la 30% în timp ce Samsung este în creştere cu o cotă de piaţă de 20%. Odată Apple controla mai mult de jumătate din piaţa globală a tabletelor însă dominaţia sa a scăzut după ce Samsung a lansat tablete mai ieftine şi de diferite dimensiuni.
Scenariul este unul similar cu ceea ce s-a întâmplat pe piaţa smartphones. Grupul Apple a revoluţionat industria telefoanelor mobile în 2007 odată cu lansarea iPhone însă succesul său a fost imitat rapid astfel că în 2011 Samsung a livrat mai multe smartphones decât Apple, iar în 2012 grupul sud-coreean a devenit cel mai mare producător mondial de telefoane mobile de toate tipurile, devansând Nokia.
La întâlnirea cu analiştii oficialii Samsung au mai spus că firma sud-coreeană intenţionează să dubleze dividendele în acest an, să majoreze cheltuielile pentru cercetare & dezvoltare şi să încheie noi fuziuni şi achiziţii. 'Avem de gând să alocăm o parte semnificativă din fluxul de lichidităţi spre cheltuieli de capital şi cercetare&dezvoltare pentru a asigura creşterea viitoare şi recompensarea acţionarilor', a spus directorul financiar de la Samsung, Lee Sang-hoon. Potrivit acestuia, cheltuielile pentru cercetare&dezvoltare se vor ridica în acest an la 14 miliarde de dolari, comparativ cu opt miliarde de dolari în 2010.
De asemenea, vice-preşedintele Samsung, Kwon Oh-hyun, a spus că grupul sud-coreean vrea să fie cel mai mare producător mondial de dispozitive medicale prin achiziţionarea de companii sau dezvoltarea propriilor tehnologii. În ultimii trei ani, Samsung a cheltuit un miliard de dolari pentru a cumpăra 14 companii din domeniile producţiei de echipamente medicale, software pentru dispozitive mobile şi servicii.
Chiar dacă Samsung a înregistrat mai multe trimestre cu profituri record, care i-au permis să acumuleze o rezervă de 50 de miliarde de dolari, acţionarii sunt nemulţumiţi de sumele mici alocate pentru dividende. De exemplu în 2012 investitorii Samsung au primit doar 5,1% din profitul companiei, comparativ cu 15,8% în 2007.