SAR pune verdictul guvernării Boc – dezastru la fondurile europene
De la intrarea României în Uniunea Europeană, tema fondurilor de coeziune a reprezentat unul din subiectele centrale de discuție din spațiul public autohton. Banii de la UE reprezintă o resursă pentru modernizarea României, dar, așa cum reiese dintr-o analiză publicată vineri de Societatea Academică Română, țara noastră a avut probleme grave în ceea ce privește atragerea fondurilor europene.
Conform analizei SAR, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește rata absorbției banilor europeni în exercițiul bugetar 2007-2013, deși în ultimii ani s-au făcut progrese importante din acest punct de vedere. Raportul concluzionează astfel că primii ani ai exercițiului bugetar anterior au reprezentat o perioadă de timp în care țara noastră a pierdut ocazia de a atrage fondurile necesare dezvoltării din cauza lipsei de viziune existentă la nivelul executivelor conduse de Emil Boc.
Principalele probleme ale guvernării Boc în ceea ce privește atragerea de fonduri europene au fost reprezentate de lipsa unei viziuni strategice și de transformarea rapidă a acestor bani într-o resursă din care să fie susținută clientela de partid. În cea mai mare parte a exercițiului bugetar 2007-2013 nu a existat o autoritate unică care să se ocupe de dirijarea fondurilor europene, fiecare minister având direcțiile sale proprii care însă nu cooperau bine între ele. Un accent important este pus în analiza SAR pe banii pierduți definitiv din cauza incapacității autorităților române de a transmite la timp declarațiile de cheltuieli, ca urmare a lipsei de coordonare. Chiar și după înființarea Ministerului Afacerilor Europene aceste probleme au rămas, mai mulți analiști considerând că noul minister a avut mai degrabă o funcție decorativă decât o putere efectivă în dirijarea absorbției banilor de la UE.
Alta a fost însă situația Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, instituție creată în decembrie 2009 și condusă de Elena Udrea. Dincolo de afaceri precum cea legată de noul brand turistic al României, prin MDRT treceau mulți din banii europeni, o parte importantă fiind dirijați în beneficiul clientelei de partid a PDL-ului. Astfel, prin Programul Operațional Regional s-au realizat proiecte inutile, precum parcuri în pădure și terenuri de fotabal în pantă, totul pentru a susține financiar partidul aflat la putere. Astfel, neregulile constatate de inspectorii de la Bruxelles au dus de mai multe ori la sistarea plăților, actualul executiv luptându-se din greu să deblocheze majoritatea axelor de finanțare care fuseseră presuspendate.
La finele lui 2011, ultimul an în care guvernul Boc s-a aflat la putere, rata de absorbție depășise cu puțin 5%, fapt ce făcea ca România să fie un contributor și nu un beneficiar al bugetului Uniunii. Conform analizei SAR, până în 2012, țara noastră a încasat sub un miliard de euro pe an, în timp ce de la 1 ianuarie 2012 și până în prezent au fost atrase aproximat patru miliarde. Astfel, rata de absorbție se situeză la finalul lunii martie la 34,25% ca urmare a faptului că noul guvern instalat în 2012 a luat măsuri agresive pentru restructurarea activității instituțiilor responsabile cu administrarea sistemului. Cu toate acestea, decalajul dintre România și celelalte state din UE s-a menținut în ciuda performanțelor actualului executiv.
Raportul SAR, ONG cunoscut mai degrabă pentru vederile sale de dreapta, reprezintă poate cea mai bună sinteză a modului în care România era să rateze o șansă uriașă din cauza guvernării Boc. Faptul că țara noastră reprezintă acum un beneficiar al bugetului UE se datorează guvernului Ponta și politicilor duse de acesta.