Şase lucruri scârboase care se găsesc pe corpul tău chiar acum. Ce rişti să păţeşti
Știai că pe pielea ta trăiesc milioane de bacterii? Dacă știai deja acest lucru, atunci află că nu doar bacterii locuiesc pe pielea ta, ci și insecte atât de mici că le poți vedea doar la microscop. Unele pot si scârboase, altele ajutătoare.
Iată care sunt:
Acarieni Demodex
Micii acarieni Demodex au corpuri lunguiețe și câte opt picioare și locuiesc... în genele tale! Se hrănesc cu sebumul secretat prin foliculii firelor de păr și se înmulțesc odată ce înaintezi în vârstă. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu trebuie să te îngrijorezi din cauza lor, pentru că rareori se întâmplă ca acești acarieni să fie de vină pentru infecții sau inflamații ale pleoapelor.
Materii fecale
Oricât de bine te-ai șterge după ce mergi la toaletă, întotdeauna va ramăne un reziduu, spun experții microbiologi. Mai departe, acest reziduu ajunge pe chiloți, iar dacă nu îți speli hainele cu apă fierbinte, excrementele ajung mai departe pe restul hainelor tale. Problema este că oricât de mică ar fi cantitatea - o zecime de gram - materiile fecale pot împrăștia virusuri precum hepatita A. De aceea este important să îți speli măcar lenjeria intimă în apă fierbinte.
Bacterii in buric
Sub unghiile tale se strâng destul de multe bacterii, însă niciodată la fel de multe ca în buricul tău. Bacteriile se adună în acel loc pentru că oamenii, în general, mai uită să își spele și buricul atunci când fac duș. Studiile arată că în buric poți găsi în jur de 2.000 de specii diferite bacterii - chiar și specii exotice!
Celule moarte
Ceea ce vezi la suprafață - exact, toată pielea - este acoperit în întregime de celule moarte. În fiecare minut al zilei, celulele moarte cad de pe tine. Știi cum arată pielea foarte uscată, care începe să se descuameze? Ei bine, sunt de fapt celule moarte.
Insecte care mănâncă celulele moarte
Mai departe, toate celulele moarte de la nivelul pielii tale și cele care au căzut deja pe jos, sunt consumate de mici acarieni. Mai mult chiar, specialiștii spun că mare parte din "praful" care se găsește în locuința ta este de fapt compus din celulele care au murit și au căzut.
Ciuperci pe unghii
Unghiile adună milioane de bacterii și dacă nu le cureți mereu, acestea se înmulțesc și astfel apar ciupercile, scrie unica.ro. Mai exact, dacă unghiile tale - în special cele de la picioare - par mai groase, sunt galbene și se exfoliază sau se rup, atunci ai această ciupercă deja, cunoscută sub numele de tricofiton. Tricofitonul poate determina apariția ciupercii piciorului, a pecinginei sau a urticariei.