Scade perspectiva unificării Dreptei până la prezidenţiale – visul lui Udrea şi Crin spulberat
Vasile Blaga îl loveşte extrem de dur pe Crin Antonescu, care probabil că miza pe sprijinul democrat-liberalilor în turul doi. În schimb, liderul PDL poate utiliza înfrângerea lui Crin Antonescu pentru a-şi consolida propriul partid, lovit greu în ultimii ani de intrarea în opoziţie şi de ruptura de Traian Băsescu.
Intrarea oficială a lui Crin Antonescu şi a liberalilor în rândul opoziţiei, de unde făcea parte de facto de mai multe luni, a complicat extrem de tare situaţia existentă între adversarii politici ai actualei guvernări. Problema partidelor ce nu se află în prezent la putere rămâne aceea că, pe lângă raportarea negativă la actuala majoritate din Parlament, între ele există şi o serie de elemente antagonice greu de reconciliat.
Astfel, avem partidele mici mai mult sau mai puţin loiale lui Traian Băsescu, dintre care PMP-ul rămâne cel mai important, dar şi PDL-ul care s-a rupt de şeful satului acum mai bine un an. Intrarea PNL-ului în rândul partidelor ce se opun actualei puteri a complicat situaţia, deoarece acum în opoziţie avem un partid similar ca putere cu PDL, dar în care nimeni nu are încredere. Această stare de fapt a generat în ultimele săptămâni o serie de neînţelegeri între PNL şi PDL în legătură cu cine deţine iniţiativa în rândul partidelor din opoziţie.
De exemplu, săptămâna trecută, liberalii au refuzat să semneze moţiunea de cenzură pe care PDL şi PMP dorea să o depună, tocmai pentru a demonstra că fără ei orice demers parlamentar este sortit eşecului. Răspunsul democrat-liberalilor a venit miercuri, când Vasile Blaga a declarat că o este nevoie de o unificare a dreptei între PDL şi PNL, dar că acest eveniment nu va avea loc decât după alegerile prezidenţiale.
Cea mai mare şansă a opoziţiei este în acest moment unificarea înainte de alegeri, dar aşa cum se prezintă situaţia din prezent niciun partid nu vrea ca unul din ceilalţi actori să fie perceput ca principala forţă din spatele acestei unificări. Tacticile obstructive utilizate de PDL în ultimele luni în raport cu propunerile Elenei Udrea au vizat tocmai aceast deziderat şi puteau fi susţinute prin apelul la raportul inegal de forţe dintre democrat-liberali şi celelalte partiduleţe din opoziţie.
În schimb, PNL-ul reprezintă o grupare politică care, cel puţin pentru moment, este superioară PDL-ului, dar care poate ieşi extrem de slăbită inclusiv din europarlamentare. În fond, Crin Antonescu a declarat că în cazul în care liberalii nu vor obţine 20% el îşi va da demisia, deşi este greu de crezut că se va ţine de promisiune, din moment ce visul său politic este să devină preşedinte.
Strategia adoptată de Vasile Blaga devine astfel extrem de inspirată, din moment ce şansele lui Crin Antonescu de a ajunge la Cotroceni doar cu sprijinul PNL devin din ce în ce mai mici pe zi ce trece. În cazul unei înfrângeri, însăşi poziţia fostului şef al Senatului la conducerea PNL devine nesigură, la fel cum am putea asista la rupturi între liberalii ce compun diversele grupuri existente în partid. În acest caz, pe lângă faptul că i-ar putea atrage pe anumiţi liberali nemulţumiţi, PDL-ul s-ar afla într-o poziţie de negociere favorabilă în vederea unificării dreptei în jurul său.
Amânând până după prezidenţiale momentul în care ar putea avea loc o unificare a dreptei, Vasile Blaga îl loveşte extrem de dur pe Crin Antonescu, care probabil că miza pe sprijinul democrat-liberalilor în turul doi. În schimb, liderul PDL poate utiliza înfrângerea lui Crin Antonescu pentru a-şi consolida propriul partid, lovit greu în ultimii ani de intrarea în opoziţie şi de ruptura de Traian Băsescu. Totuşi, trebuie menţionat că nici PDL-ul nu se simte prea bine, în condiţiile în care este puţin probabil ca electoratul să revalideze un partid care a fost aspru sancţionat în alegerile precedente.
Ştirile orei
una este ca scad sansele ,alta ca sansele sunt spulberate
e ca si cum as zice eu ca tu esti prostut,dar as continua spunand ca esti prost facut gramada...
dar eu nu zic,constat doar
Restul e strategie Sultanescu si Palada,cu mocofani pe posturi de autori de articole..
creste pretul la gaze,la carburanti...se mai schimba perceptia