Scade somajul, creşte ocuparea
Şomaj 2014. În condiţiile în care în primele şase luni ale acestui an ţara noastră îşi menţine parcursul economic pozitiv, nivelul şomajului continuă să scadă pe fondul reducerii poverii fiscale şi a creşterii cererii de produse româneşti.
Şomaj 2014. Potrivit datelor comunicate marţi de către Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului în cel de al doilea trimestru a înregistrat o scădere importantă, în comparaţie cu primele trei luni ale anului. Astfel, la sfârşitul lunii iunie şomajul a ajuns la o rată de 6,7%, faţă de 7,2% cât s-a înregistrat în primul trimestru al anului. Conform cifrelor stratistice cu privire la numărul de angajaţi, în cel de al doilea trimestru populaţia activă a ţării noastre era de 9,302 milioane persoane, din care, 8,678 milioane persoane erau ocupate și 624.000 persoane erau șomeri. Totodată, potrivit statisticienilor, în trimestrul al doilea, rata de ocupare a populației în vârstă de muncă, cu vârste cuprinse între 15 şi 64 ani, a fost de 61,2%, în creștere cu 1,7 puncte procentuale față de primele trei luni ale anului.
Scăderea şomajului se explică prin rezultatele pozitive înregistrate de economia românească anul trecut şi în primele şase luni ale acestui an ce au condus în cele din urmă la creşterea PIB. Astfel, ca urmare a cererii tot mai mari de produse româneşti, atât pe piaţa internă cât şi pe cea externă, companiile au fost nevoite să facă noi angajări pentru a face faţă cererii de comenzi, ceea ce a rezultat în 100.000 de noi locuri de muncă în primele şase luni.
Citeşte şi: INS: Rata şomajului a scăzut la 6,7%
Locuri de muncă. Datele publicate de către INS vin să confirme eficienţa măsurilor guvernamentale pentru creşterea numărului de locuri de muncă. Pentru a da un impuls scăderii şomajului, cabinetul condus de premierul Victor Ponta a adoptat o serie de măsuri stimulatorii care au intrat în vigoare începând cu 1 iulie. Printre proiectele guvernamentale care au ca obiectiv creşterea numărului de noi locuri de muncă se numără „Subvenţii pentru 20 de joburi“. Măsura prevede acoperirea unei părţi a cheltuieilor salariale pentru 1.500 companii care înfiinţează cel puţin 20 de noi locuri de muncă în următorii zece ani. O altă măsură destinată creării de noi locuri de muncă intrată în vigoare începând cu 1 iulie ce are ca adresabilitate tinerii absolvenţi este programul „Locuri de muncă subvenţionate“. Măsura prevede plata salariilor tinerilor absolvenţi elevi şi studenţi, pe parcursul unui an, cu obligaţia ca angajatorii să menţină postul nou creat încă un an.
Începând cu debutul lunii iulie a intrat în vigoare şi neimpozitarea profitului reinvestit. Măsura nu vizează scăderea şomajului, dar are ca obiectiv atragerea de noi investiţii, ceea ce va implica şi crearea de locuri de muncă.
Toate aceste programe adoptate de către Guvern pe parcursul anului constituie un puternic stimulent pentru reducerea şomajului. Intrarea în vigoare a reducerii CAS cu 5% la angajator, începând cu 1 octombrie va scoatere la lumină locurile de muncă aflate în zona gri a economiei. Totodată, măsura va genera un plus de atractivitate pentru economia românească, ceea ce va atrage companiile străine să investitească în ţara noastră, creând astfel noi locuri de muncă.