INS: PIB-ul României a scăzut cu peste 10% în al doilea trimestru
Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat, în termen reali, o scădere de 12,3% faţă de primul trimestru din 2020, potrivit datelor provizorii anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
Comparativ cu acelaşi trimestru din 2019, PIB-ul României a înregistrat în trimestrul al doilea din 2020 o scădere de 10,5 la sută, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2020, Produsul intern brut s-a diminuat, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6 la sută, pe seria brută, şi cu 3,9%, pe seria ajustată sezonier, conform datelor INS, citate de Agerpres.
O contribuţie negativă la scăderea PIB a avut-o exportul net (-2,3%), consecinţă a reducerii cu 15,1% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,4%.
Citeşte şi Datoria publică a României pe cap de locuitor a urcat la peste 5.000 euro anul acesta
Potrivit INS, din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a redus cu 5,3%, contribuind cu -3,5% la scăderea PIB.
Pe categorii de resurse, INS menţionează că la scăderea PIB, în semestrul I 2020, faţă de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii negative mai importante având următoarele ramuri: industria, comerţul cu ridicate şi cu amănântul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport ş depozitare, hoteluri şi restaurante.
Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele ramuri: construcţiile, informaţiile şi comunicaţiile, administraţia publică şi apărare; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială.
Citeşte şi Salariile din administraţia publică urcă în top 10 al veniturilor oferite angajaţilor din România