Scandal pe "taxa de popă" de 2.800 de lei de la Facultatea de Teologie
Situaţie bizară la unul dintre masteratele profesionale organizate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi. Studenţii care se înscriu la "Misiune şi slujire pastorală" trebuie să achite o taxă suplimentară de 2.800 de lei către Arhiepiscopia Iaşilor, fără să existe însă un cadru legislativ în care banii pot fi încasaţi, după cum recunosc inclusiv oficiali ai Mitropliei Moldovei şi Bucovinei.
Cei înscrişi la masterul "Misiune şi slujire pastorală" plătesc cei 2.800 de lei în contul a mai multor activităţi desfăşurate pe toată durata anului universitar. Aceştia vin la cursuri de joi până sâmbătă, stau la masă cu profesorii lor la micul dejun, merg la cursuri, servesc apoi prânzul, iar seara, cina, tot alături de cei care predau. Apoi, în unele weekenduri, merg în mai multe pelerinaje prin ţară, săptămâna aceasta fiind în plan mănăstirile din nordul Bucovinei, şi se fac o serie de traininguri.
"Este vorba de o taxă aferentă serviciilor extracurriculare. Avem traininguri acum - Lecţia divină şi relaţia duhovnic-ucentic, avem traininguri pe adicţia de droguri, cum să lucrezi cu oamenii care au probleme cu băutura, alcoolul, cum să îţi gestionează viaţa online, cum să faci un site, cum să pună o ştire, cum să se descurce pe Facebook. Ştiţi cum mă simt acum? Este ca şi cum aş avea un copil la care ţin foarte mult şi în al doilea an de viaţă cineva mă sună şi mă întreabă cât costă pantofii cu care l-am încălţat", a declarat arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier pe Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cel care a conceput acest program de master.
Nemulţumirile studenţilor ţin însă de faptul că ei sunt obligaţi să urmeze acest program integral şi, implicit, să plătească taxa respectiv suplimentar cu alte taxe pe care le mai au la universitate. Dacă ar fi să facem un calcul, cu taxa de 3.000 de lei de şcolarizare şi aceasta de 2.800 de lei către Arhiepiscopie, se ajunge la taxa de şcolarizare de la Facultatea de Medicină. Studenţii spun că se aşteptau ca în curricula de bază a facultăţii să găsească o formă de pregătire aferentă unui masterat de "misiune şi slujire pastorală" care să nu presupună taxe suplimentare decât sporadice şi ţintite, pe lângă activităţile de bază de la facultate. Detalii, pe Ziarul de Iaşi.