Scandalul care a lovit grupul Volkswagen ia proporţii nebănuite
Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, este acuzat că a creat un software special pentru maşinile diesel, care oprea sistemele de control ale emisiilor în timpul circulaţiei normale şi le activa doar în timpul testelor. Astfel, cantitatea de noxe înregistrată era de 40 de ori mai mică decât cea reală.
Grupul auto german a recunoscut că a trişat la verificările din Statele Unite.
"Să fie clar! Compania noastră nu a fost sinceră cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, cu Consiliul pentru resursele de aer din California şi cu voi toţi. Cum se spune în Germania, am dat-o complet în bară!", a declarat șeful executiv al companiei, Michael Horn, potrivit The Independent.
Într-un comunicat de presă, Volkswagen a mai adăugat că aproximativ 11 milioane de maşini din toată lumea au avut instalate dispozitivul care ascunde emisiile de carbon. Pentru a rezolva problema, nemţii au stabilit un buget de 6,5 milioane de euro.
Printre autovehiculele se află mărcile Jetta, Beetle, Audi, A3 și Golf, fabricate în perioada 2009-2015. De asemenea, producătorul nu va mai vinde modele din 2015 și nici nu va mai produce altele până când problema nu va fi rezolvată.
Deși mașinile afecate sunt sigure, compania a anunțat că își va contacta pe clienții atunci când va fi găsită o soluție, pentru ca autovehiculele să fie modificate.
Vineri, autoritățile de reglementare din SUA au cerut Volkswagen să recheme aproximativ 500.000 de vehicule, în urma acuzațiilor privind instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, amenzile totale putând să ajungă la 18 miliarde de dolari, pe lângă daunele aduse imaginii firmei.
Potrivit aceleiași surse, CEO-ul companiei, Martin Winterkorn, ar putea fi demis din funcție.