Scandalul mitei la ASE. Profesorii cereau 400 de euro pentru o licenţă
Procurorii au descoperit o adevărată reţea în cazul mitei de la Academia de Studii Economice din Capitală şi au pus microfoane în birourile dascălilor. Aşa au descoperit cum studenţii puneau mita în vaze şi cum profesorii scriau lucrările de licenţă, pentru 400 de euro, chiar pe laptopurile tinerilor, potrivit România TV.
Studenţii de la ASE, care erau în ultimul an, erau anunţaţi cu câteva săptămâni înainte de prezentarea licenţei că lucrările nu sunt bune, iar profesorii le cereau să facă altele. Pentru că nu mai aveau timp să le rescrie, tot profesorii se ofereau să scrie ei lucrările de licenţă, contra sumei de 400 de euro, potrivit Agerpres. Dascălii compilau mai multe lucrări vechi, de la alţi studenţi, iar apoi îi promovau pe cei care le dădeau şpagă.
Dacă prodecanul Facultăţii de Finanţe-Banci din ASE a fost trimis în judecată de către procurorii de la Parchetul General, procurorii de la Parchetul Bucureşti au în desfăşurare o anchetă care vizează şi alţi profesori, pentru că sute de studenţi de la ASE au făcut denunţuri în legătură cu mita care era cerută la examene sau la licenţă.
Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Iuliu Cosmin Şerbănescu, conferenţiar universitar doctor, în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări la Facultatea de Finanţe-Bănci, în perioada ianuarie 2012 - mai 2014, a pretins şi primit sume de bani, cuprinse între 500 de lei şi 500 de euro, de la studenţi sau masteranzi ai FFABBV, oferind în schimb lucrări de licenţă sau lucrări de disertaţie, gata elaborate, în formă digitală.
De asemenea, Iuliu Cosmin Şerbănescu i-a asigurat pe studenţi că, în calitate de membru şi al comisiei de licenţă/coordonator al lucrării de disertaţie, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă/master.
Procurorii arată că Iuliu Cosmin Şerbănescu a primit de la Nicolata Paraşchiv suma de 400 de lei, în schimbul căreia i-a oferit acesteia lucrarea de licenţă gata elaborată, acceptând totodată să-şi traficheze influenţa prin intervenţie pe lângă profesorul scriptic coordonator al lucrărilor de licenţă oferite şi membru al comisiei de examinare, pentru a-i asigura studentei promovarea examenului de susţinere a lucrării de licenţă.
Prodecanul a primit şi de la Elena Stoichiţă suma de 200 de euro şi 200 de lei, pentru a-şi trafica influenţa, prin intervenţie pe lângă cadrele didactice, pentru a-i asigura studentei promovarea unor examene de an ce au avut loc/urmează a se susţine.
Sumele de bani obţinute de prodecanul Iuliu Cosmin Şerbănescu din comiterea celor 42 de infracţiuni de luare de mită, respectiv 9.730 euro, 1.525 lei şi 1.300 USD, urmează a fi confiscate.