SCANDALUL VOLKSWAGEN: O maşină diesel de clasă mini poluează de patru ori mai mult decât un autobuz
O maşină pe motorină poluează de patru ori mai mult decât un autobuz sau un camion, potrivit unui raport realizat de către Centrul Norvegian pentru Cercetări în Transporturi, scrie The Guardian. Acesta arată că există tehnologii care pot reduce emisiile de noxe, dar producătorii auto nu le implementează, transmite Adevarul.
Maşinile diesel testate în Norvegia produc de patru ori mai multe noxe decât autobuzele în condiţii reale de trafic, în vreme ce un studiu separat, realizat pentru transportul londonez, arată că un autoturism din clasa „supermini“ aruncă în atmosferă aceeaşi cantitate de noxe ca un vehicul de 40 de tone. Atât studiul norvegian, cât şi cel britanic au fost realizate pe maşini care respectă standardul Euro 6 şi în condiţii care să simuleze condiţiile reale de trafic, arată publicaţia britanică.
Studiul norvegian arată că toate cele 12 autovehicule grele testate au emisii scăzute de noxe, care sunt de zece ori mai mici decât generaţia anterioară. Dar cele şapte autoturisme diesel au aruncat în atmosferă de patru ori mai mult decât media camioanelor şi autobuzelor.
De asemenea, studiul a arătat că pe vreme proastă emisiile de noxe ale maşinilor diesel cresc de 11 ori peste nivelul oficial. Problema poluării cu oxizi de azot, care a ucis 23.500 de oameni pe an numai în Marea Britanie, a căpătat importanţă după declanşarea scandalului Volkswagen. Grupul german a recunoscut că a manipulat testele de emisii din SUA prin instalarea unui soft care trişează.
Scandalul a arătat şi că autoturismele produse de mulţi alţi constructori produc, la rândul lor, noxe mult mai mari în condiţii reale de trafic decât arată testele de laborator.
„Reducerea dramatică a emisiilor de noxe pentru vehiculele grele reprezintă un rezultat al testelor mai stricte ale Uniunii Europene, aflate în vigoare din 2011, care reflectă condiţiile de trafic. Dacă autobuzele şi camioanele se pot conforma acestor limite, nu există niciun motiv pentru care maşinile nu le pot respecta la fel“, a afirmat Catherine Bearder, un membru al Parlamentului European.
La fel, Greg Archer – din cadrul organizaţiei Transport & Environment – spune că aserţiunile producătorilor auto că maşinile diesel sunt „curate“ sunt „absurde“. El cere ca guvernele mondiale să ignore apelurile constructorilor şi să rezolve problema definitiv. Reducerea noxelor se poate face prin instalarea unui rezervor de uree, care este amestecată apoi cu gazele de eşapament.
Problema este că un rezervor mare ar fi greu şi ar ocupa spaţiu, în timp ce unul mic necesită reumpleri mult mai dese. În schimb, camionagiii şi proprietarii de autobuze sunt fericiţi să reumple aceste rezervoare deoarece costul suplimentar este mai uşor de suportat, iar spaţiul necesar este îndestulător. Pentru autoturisme acest lucru este mai greu din cauza concurenţei acerbe dintre constructori şi a faptului că instalarea acestei tehnologii duce preţul maşinilor în sus.