Scepticii au pierdut pariul cu reducerea TVA la pâine
Înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri, scepticii afirmau că reducere TVA nu se va simți la nivelul cetățenilor prin ieftinirea produselor de panificație, ci se va pierde undeva la nivelul lanțului de producție, dar aceștia au pierdut pariul.
Începând cu 1 septembrie TVA la pâine a scăzut de la 24 la 9%, efectele acestei măsuri cunoscându-se încă de duminică, când prețurile pâinii de la rafturi a scăzut, contrar afirmațiilor scepticilor care nu credeau că reducerea taxei va determina o ieftinire a produselor de panificație. Scăderea taxei pe valoarea adăugată s-a aplicat tuturor tipurilor de pâine, sortimentelor de panificație precum cornuri, baghete, chifle, covrigi, dar și la făina albă de grâu, făina semialbă de grâu, făina neagră de grâu sau cea de secară.
Înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri, scepticii afirmau că reducere TVA nu se va simți la nivelul cetățenilor prin ieftinirea produselor de panificație, ci se va pierde undeva la nivelul lanțului de producție, dar aceștia au pierdut pariul - scăderea cotei de impozitare se resimte și în buzunarele românilor, care plătesc acum până la 10% mai puțin pentru același sortiment de pâine. Încă de duminică, agenții economici din domeniul panificației au afișat noile prețuri reduse la produsele al căror TVA a scăzut.
Decizia de reducere a taxei la pâine de la 24 la 9% a fost luată de Guvern în urma discuțiilor cu partenerii internaționali, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE), cu scopul de a reduce evaziunea fiscală pe lanțul de producție din domeniul panificației, în primă etapă și pentru a determina o creștere economică, în a doua etapă.
De asemenea, pe lângă reducerea TVA, au mai fost adoptate anumite reglementări privind regulile pe care trebuie să le respecte un agent economic care își desfășoară activitate în domeniul panificației și morăritului, obligativitatea înregistrării de către ANSVSA a tuturor comercianților și întocmirea de documente speciale - carnet de producător şi carnet de comercializare.
Efectele pe termen mediu și lung generate de adoptarea acestei măsuri au la bază crearea unui mediu concurențial corect care să protejeze agenții economici plătitori de taxe și să reducă evaziunea fiscală din cauzată de producerea și comercializarea la negru a produselor de panificație determinată de taxele mari. Conform datelor furnizate de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, se preconizează o reducere a evaziunii ficale în domeniul panificației cu 47% în următoarele 8 luni.