Schimbare de ton la Vatican în privința homosexualilor: Creştinii au ce învăţa de la ei
Biserica catolică se pregătește pentru schimbări majore, mai ales față de familie. Într-un raport de etapă al sinodului care are loc în acest moment la Vatican, se poate citi printre altele că homosexualii, cuplurile necăsătorite – cu sau fără copii – și divorțații să fie priviți și primiți altfel de biserică. O adevărată “revoluție”.
Documentul de zece pagini făcut public se dorește a fi un rezumat fidel al dezbaterilor care au loc cu ușile închise la sinodul convocat de Papa Francisc. Nu e vorba deci de un text final, cu alte cuvinte cei circa 200 de prelați prezenți îl mai pot amenda sau completa în cursul zilelor următoare. Și asa însă, raportul arată direcția precisă spre care sunt rugate toate diocezele din lume să reflecteze timp de un an până la viitorul sinod consacrat familiei. Or, această direcție se vede clar că urmărește să combată doctrina strictă a Bisericii catolice.
Deschiderea cea mai spectaculoasă – pentru că cea mai puțin așteptată – se referă la homosexuali. În documentul publicat luni se poate citi că « persoanele homosexuale au daruri și calități pe care le pot oferi comunității creștine. Comunitățile noastre pot oare accepta și evalua orientările sexuale ale acestor oameni fără să compromită doctrina catolică privind familia si mariajul ? », se întreabă textul sinodului.
Raportul de etapă merge și mai departe și schițează chiar o recunoaștere a existenței uniunilor între persoane de același sex chiar dacă « aceste uniuni între persoane de același sex mai ridică probleme morale ». Nu se merge atât de departe încât să se evoce o recunoaștere în sine a mariajului gay, dar se vorbește despre « recunoașterea existenței acestor cupluri care pot chiar avea copii». Acest lucru în sine este considerat de specialiștii Bisericii catolice drept un adevărat seism.
De asemenea, Biserica catolică încearcă să privească altfel și uniunile civile, concubinajele sau cuplurile măritate doar civil, la primărie, considerate până acum « în situație ilegală ». Chiar dacă aceste uniuni diferă de obiectivul promovat de Biserica catolică, ele « conțin și aspecte pozitive » care pot duce spre un mariaj adevărat, religios. În fine, divorțații care s-au recăsătorit civil, ar putea și ei să-și regăsească locul în ochii Vaticanului. În prezent, ei nu mai au dreptul la spovedanie și împărtășanie pentru că sunt considerate persoane care trăiesc în «mare păcat».
Toate aceste teme rămân conflictuale în sânul Bisericii catolice. Participanții la actualul sinod au răgaz până la sfârșitul săptămânii să aducă modificări dacă o doresc și atunci va fi votat un nou text. El va servi ca bază de discuții pentru toate diocezele catolice din lume timp de un an de zile, până la noul sinod din octobrie 2015. După aceea, doar Papa Francisc va decide singur care este noua foaie de parcurs a familiilor catolice.
Reacția asociațiilor tradiționaliste
Nu e de mirare că asociațiile catolice de apărare a drepturilor homosexualilor – (există și asa ceva) – au salutat tonul Vaticanului și progresele înregistrate la acest sinod. QUEST, organizație cu sediul la Londra, se referă într-un comunicat la faptul că « anumite părți ale documentului de la sinod reprezintă un pas înainte ». Asociația catolică americană New Ways Ministry spune chiar că « e un pas mare ». În schimb grupurile conservatoare și tradiționaliste au strigat « trădare ». Cofondatorul grupului conservator Voice of the family estimează că « cei care controlează sinodul i-au trădat pe părinții catolici din lumea întreagă”. În opinia lui John Smeaton, textul prezentat luni “este unul dintre cele mai proaste documente oficiale elaborate de Biserică”.