Şcoala în sistem hibrid: De ce se feresc profesorii de lecţiile online
Probleme tehnice, lipsa infrastructurii sau a dispozitivelor, precum şi intervenţiile hackerilor sunt unele dintre motivele pentru care unii profesori preferă să nu predea şi online. Alţii spun că nu vor să utilizeze platformele pe care le-ar fi colectate ilegal date cu caracter personal.
În peste 4.600 de şcoli se preda online, fie exclusiv, fie alternativ cu predarea faţă-în-faţă, însă cei mai mulţi elevi nu accesa cursurile nu doar pentru că nu au dispozitive sau internet, ci pentru că unii profesori nu pot preda online.
"Fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate în ultima parte a anului școlar trecut, în care unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat și au deranjat ora, au fost jigniți profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook. Situațiile s-au repetat, iar Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații.
Alți colegi spun că, deși au acces la internet, copiii de acasă nu receptează mesajul, nu se aude prin mască și nu reușesc să lucreze simultan și cu elevii din clasă și cu cei de acasă și atunci caută soluții. Și desigur, mulți țin la faptul că nu și-au dat acordul pentru difuzarea imaginii", a declarat Cornelia Popa, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere, pentru Digi24.
Rareș Voicu, președintele Consilului Național al Elevilor, spune că i-au povestit mai mulți colegi din țară că sunt profesori care nu vor să predea online pentru că nu au primit infrastructura necesară și nu vor să vină cu laptopurile și tabletele de acasă.
„Am colegi care fac școală online, în sistem hibrid și au profesori care intră în sala de clasă pe tabletă și pe laptop, însă elevii de acasă fie nu-i văd, fie nu-i aud, fie nu pot să interacționeze cu colegii”, a spus Voicu.
Citeşte şi Expert în educaţie: Acest an şcolar va fi anul schimbării paradigmei din România
Elevul a spus că și el este în sistemul hibrid și a luat lecțiile de la colegii care au fost în clasă și că un singur profesor a făcut ore online.