Scrisoarea de intenţie convenită cu FMI: Guvernul vinde toate companiile de la Ministerul Economiei
Cabinetul Ponta doreşte să vândă majoritatea portofoliului de societăţi din subordinea Ministerului Economiei şi să finalizeze urmatoarele cinci privatizări ale societăţilor energetice de stat pe perioada programului, stipulează varianta din 29 iulie a scrisorii de intenţie convenită cu FMI.
Pentru operatorul reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, Nuclearelectrica, se prevede lansarea unei oferte publice inițiale (OPI) de 10% din acțiunile guvernului până la finele lunii septembrie 2014.
La Hidroelectrica s-a planificat o OPI pentru 10% din acțiunile Statului, după majorarea de capital planificată, până la finele lunii octombrie 2013. Totuși, contestarea în instanță a hotărârii de guvern de efectuare a OPI și recursul ulterior al guvernului împotriva hotărârii judecătorești au întârziat procesul. Până la mijlocul lunii august, Ministerul Economiei şi Secretariatul General al Guvernului vor depune în instanţă cererea de retragere a recursului. Se va adopta o nouă hotărâre de guvern pentru o OPI de 10%, în conformitate cu toate procedurile necesare. Guvernul vasemna un contract cu consultantul de tranzacție selectat deja prin intermediul unui proces competitiv din 2012 pentru OPI (criteriu de referință structural) ce va fi lansată până la finele lunii iunie 2014, cu condiţia ca hotărârea judecătorească să fie pronunţată până la finele lunii septembrie 2013.
În sectorul transporturilor, se intenționează să se lucreze îndeaproape cu Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru a reforma sectorul feroviar cu scopul de a îmbunătăți performanțele financiare și operaționale ale ÎS din sectorul căilor ferate și a calității serviciilor feroviare. Guvernul îşi să revizuiască termenii Contractului Multianual de Infrastructură. În prezent, acest contract nu este în echilibru financiar. Sumele plătite societății de stat de infrastructură feroviară (CFR Infrastructură) nu sunt în concordanţă cu responsabilitățile de întreţinere şi exploatare a reţelei pe care le conferă. Va fi probabil nevoie de o combinație de eficientizare, reduceri de rețea și posibile majorări ale subvențiilor pentru a se ajunge la un echilibru. Banca Mondială lucrează la o analiză care să ajute la cuantificarea a ceea ce trebuie făcut. De asemenea, Executivul îşi propune să faciliteze plata mai bună a accesului la infrastructură și a facturilor de electricitate de către compania de stat de stat de transport feroviar de persoane (CFR Călători) și CFR Marfă prin reforme ale acelor întreprinderi și prin stingerea datoriilor restante între cele trei societăți feroviare principale. Măsurile de îmbunătățire a performanțelor operaționale și financiare a acestor societăți ar putea include:
• CFR Marfă: Vor fi îndeplinite obligațiile asumate prin contractul de vânzare/cumpărare a pachetului majoritar la CFR Marfă și se va încheia tranzacția (schimbul de plată contra acțiuni) până la finele lunii septembrie 2013. În acest context, se va urmări obținerea aprobării controlului fuziunii de la autoritatea relevantă de reglementare. Dacă procesul de privatizare se lovește de obstacole insurmontabile, va fi redeschisă licitația pentru privatizarea majoritară a CFR Marfă, respectând un proces care urmează cele mai bune practici internaționale
CFR Infrastructură și CFR Călători: Vor fi oferite consiliilor desemnate la aceste societăți posibilitateasă de a implementa fără interferenţe planurile administrative aprobate. Va fi finalizat procesul de desemnare a unei noi conduceri la CFR Infrastructură în conformitate cu litera și spiritul procedurilor specificate în ordonanța privind Guvernanța Corporativă a ÎS (109/2011). Se intenţionează de asemenea să se închirieze încă 1.500 de km de şine de cale ferată inoperabile, să se majoreze tarifele de transport pasageri în septembrie 2013 și să se modifice din nou formula de calcul a OSP pentru a da, începând din luna ianuarie 2014, o pondere mai mare kilometrilor tren-pasageri parcurşi. Mai pe larg, va fi continuată explorarea de măsuri de raționalizare a rețelei, de îmbunătățire a absorbției fondurilor UE, de consolidare a procesului de achiziții și de reducere a costurilor. Va fi rezolvată problema neplății de către CFR Infrastructură către Electrica înainte de Oferta Publică Iniţială de la Electrica, în caz contrar aceasta fiind subminată.