Se confirmă încă odată că Executivul are dreptate în problema certificatelor verzi
Reducerea dorită de Guvern privind certificate verzi nu a fost o misiune aşa uşoară ca urmare a împotrivirii Preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a utilizat fiecare armă avută la dispoziţie pentru ca modificarea propusă de Executiv să nu fie aplicată.
Potrivit Departamentului pentru Energie, România a avut în 2013 un consum final brut de energie din surse regenerabile de 41%, mult peste ţinta asumată de ţara noastră în faţa Comisiei Europene (24% până în 2020). Pentru a se ajunge la această ţintă, ţara noastră a oferit cea mai generoasă schemă de certificate verzi, care a încurajat investitorii, însă care ar fi putut crea probleme mari pentru industrie şi cetăţeni. Rezolvarea a venit din partea Guvernului Ponta care a redus schema pentru certificatele verzi, lucru total normal în contextul în care ne-am atins ţinta de 24%.
Reducerea dorită de Guvern privind certificate verzi nu a fost o misiune aşa uşoară ca urmare a împotrivirii Preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a utilizat fiecare armă avută la dispoziţie pentru ca modificarea propusă de Executiv să nu fie aplicată. Băsescu a refuzat în două rânduri să semneze OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile pe motiv că actualul cabinet nu a înştiinţat Comisia Europeană şi a sesizat Curtea Constituţională pe motiv că Legea certificatelor verzi ar fi neconstituţională.
Însă adevărul e cu totul altul şi a fost de partea Guvernului. Din spusele premierului Ponta, Băsescu s-a opus modificării, fie pentru a proteja anumite interese economice, fie pentru a face rău Guvernului. „În privinţa legii referitoare la energia regenerabilă, sunt două variante: fie este vorba de interesul extrem de egoist şi politic al preşedintelui Traian Băsescu de a avea un impact major asupra economiei şi cetăţeanului roman în 2014, fie este vorba de un interes strict material de sprijinire ilicită şi ilegală a unor interese economice”, a declarat premierul Victor Ponta.
Mai mult, Curtea Constituţională a respins în unanimitate, ca inadmisibilă, sesizarea înaintată de Traian Băsescu. De asemena, decizia Guvernului de a reduce cota de energie electrică produsă din surse regenerabile este total îndreptăţită în contextul în care România şi-a atins ţinta de consum de 24%. Alte ţări memebre ale UE au luat de mult astfel de decizii, iar CE nu s-a opus. În final, dacă jocul lui Băsescu ar fi reuşit şi ar fi blocat legea, care are ca scop protejarea cetăţenilor şi a investitorilor, preţul la energie ar fi crescut considerabil ceea ce ar fi dus la pierderea multor locuri de muncă în industrie.
Ştirile orei
Bomboana pe coliva cârcotaşilor a venit deunăzi când a fost publicată nota de fundamentare a Ordonanţei care vizează restructurarea creditelor. Proiectul nu doar are girul Băncii Centrale ci şi a fost conceput în urma unei colaborări între cele două Palate (Victoria și Lipscani). Surse oficiale au declarat în presă că la acest act normativ au lucrat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. În concluzie, profesioniştii sunt alături de Guvern în problema reducerii ratelor, iar lăutarilor ne le rămâne decât să cânte la altă masă...
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat, la Adevărul Live, că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, cunoscută ca electorată, va suferi modificări de calcul faţă de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, şi va intra în vigoare începând cu anul 2016 .Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea“, a anunţat Ioana Petrescu, la Adevarul Live.
Concluzia…ziarist de 2 lei…