Se construieşte pasaj pietonal pe sub Arcul de Triumf. Când vor fi gata lucrările
Primarul general, Sorin Oprescu, a efectuat marţi o vizită de lucru la şantierul de la Arcul de Triumf, monument istoric aflat în plin proces de restaurare şi consolidare cu fonduri europene. Cu această ocazie, edilul-şef a declarat că municipalitatea intenţionează să construiască un pasaj pietonal subteran care să asigure accesul vizitatorilor la Arcul de Triumf. Lucrările ar trebui să înceapă anul viitor.
Conform primarului general Sorin Oprescu, pasajul pietonal pe sub Arcul de Triumf ar urma să fie gata odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare a monumentului istoric, respectiv 1 decembrie 2015.
"Încercăm să gândim un pasaj subteran care să asigure accesul la nord și la sud. Nu vrem să îi zăpăcim nici pe șoferi. Pasajul va fi terminat odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare a Arcului de Triumf", a declarat Sorin Oprescu.
"Finanțarea europeană pentru realizarea lucrărilor a fost obținută pe baza numărului de vizitatori. Or, acesti vizitatori trebuie să aibă acces la monument", a explicat Bogdan Hreapcă, director general al Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Capitalei.
Proiectul pasajului subteran de la Arcul de Triumf este vechi de câțiva ani, însă abia acum a fost făcut public anunțul privind realizarea lui. Conform proiectului vechi, pe sub Arcul de Triumf, ar urma să fie amenajat un pasaj subteran pentru a evita trecerea la nivel a bulevardelor Alexandru Averescu, Kiseleff şi Constantin Prezan. Mai exact, erau prevăzute cinci pasaje pietonale de acces şi un pasaj central în formă inelară. Accesul în pasaj va fi asigurat cu ajutorul a cinci lifturi şi şase scări rulante.
În prezent, la Arcul de Triumf, se efectuează lucrări de consolidare cu izolatori seismici şi cu amortizoare seismice, care s-au folosit şi la consolidarea sediului vechi al Primăriei Capitalei. Cu ajutorul izolatorilor seismici şi a amortizoarelor seismice, sediul vechi al Primăriei Municipiului Bucureşti va rezista la cutremure de 9 - 9,2 grade pe Richter.
La Arcul de Triumf va fi amplasat şi un semafor, pentru a facilita accesul vizitatorilor.
Obiectivul principal al proiectului "Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf" vizează consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf, cu scopul salvării de la distrugere, al conservării moştenirii culturale şi al sporirii atractivităţii acestui obiectiv pentru turismul cultural.
Din cauza vechimii sale, precum şi a poluării deosebit de mari pe care o suportă acest monument istoric ca urmare a traficului foarte intens din jurul său, piatra de diverse naturi-andezit, calcare fosilifere, travertin, marmura, - cu care este placat Arcul de Triumf s-a degradat şi necesită lucrări de conservare-restaurare.
Aceste lucrări s-au amplificat şi din cauza unor disfuncţii ale coloanelor de apă pluvială ale construcţiei. O altă problemă legată de terasă o reprezintă hidroizolaţia, unde s-au constatat multiple zone afectate, care explică în principal degradările şi infiltraţiile din interior. Pe lângă acestea mai sunt şi degradări apărute ca urmare a vibraţiilor la care a fost supus monumentul atât din trafic, cât şi din vibraţii seismice (crăpături şi fisuri în tencuială şi posibil în profunzimea pereţilor).
Citeşte şi: Ponta: Variantele stângii la prezidenţiale sunt eu sau Oprescu
Când va putea fi vizitată Casa Cesianu
Primarul general, Sorin Oprescu, a vizitat, marți, și Casa Cesianu și Muzeul Nicolae Minovici, monumente istorice aflate, de asemenea, în proces de restaurare și consolidare cu fonduri europene.
Lucrările la Casa Cesianu au demarat în luna noiembrie a anului trecut. În luna august va fi gata clădirea, urmând ca apoi lucrările să se mute în curte, unde se va amenaja un lapidariu. Aici vor fi expuse pietre, sculpturi, de la Curtea Veche, spre a fi permis accesul publicului şi a face mai atractivă casa.
După renovare, Casa Cesianu va fi introdusă în circuitul public şi turistic, unul dintre obiectivele consolidării acestui monument vizând atragerea a 4.000 de turişti/vizitatori în primul an de la deschiderea permanentă a Muzeului Casa Cesianu.
Valoarea totală a proiectului "Consolidare, restaurare şi conservare Casa Cesianu" se ridică la peste 8,58 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă este de peste 5,93 milioane lei, co-finanţarea Primăriei Capitalei pentru acest proiect fiind de circa 1,2 milioane lei.
Casa Cesianu reprezintă un exemplar ilustrativ pentru casa boierească de la începutul secolului al XIX-lea în Bucureşti. Imobilul compus din parcela cu construcţie, curte şi grădină, reprezintă singurul exemplar de pe Calea Victoriei care a păstrat toate aceste componente la dimensiunea şi în varianta originară.
Proiectele "Consolidare, restaurare şi conservare Arcul de Triumf" şi "Consolidare, restaurare şi conservare Casa Cesianu" sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul Major de Intervnţie 5.1 - Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.
Vila Minovici, gata în iulie 2015. Ar putea fi renovată și Fântâna Miorița
La Muzeul Nicolae Minovici a început organizarea de șantier. Aici vor fi făcute lucrări de consolidare, reabilitare și restaurare și de amenajare a curții. Monumentul are o vechime de 109 ani și va fi repus în circuitul turistic la 31 iulie 2015.
Primarul general, Sorin Oprescu, a spus că ia în considerare și restaurarea băncii de piatră din fața Muzeului, dar și reabilitarea Fântânii Miorița.
Vila Minovici a fost construită în 1905, în stilul unei cule olteneşti. Vila cu parter, etaj şi turn, este declarată monument istoric şi păstrează o impresionantă decoraţie în piatră realizată de sculptorul german Wilhelm August von Beckev. Valoarea totală a proiectului de reabilitare este de 14.995.314 lei (3,4 milioane de euro) din care finanţarea nerambursabilă este de 11.246.648,14 lei.
Sorin Oprescu a anunțat, marți, că încep lucrările și la Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu", situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 21. Imobilul a fost proiectat de arhitectul Ion Berindey şi construit între anii 1908-1910.
Conform proiectului de reabilitare vor fi realizate lucrări de consolidare/desfiinţare parţială şi lucrări de compartimentare interioară cu revenirea la compartimentarea originală în proporţie de 80%. Spaţiul interior aferent corpului B va avea destinaţia de „punct de informare turistic”. De asemena, vitraliile vor fi restaurate, iar terasele celor două corpuri de clădire vor fi renovate pentru a putea fi circulabile. În plus, aleile vor fi refăcute, iar grădina va fi amenajată peisagistic. Atât clădirea, cât şi grădina vor fi iluminate arhitectural. Turiştii care vor vizita Observatorul Astronomic vor avea la dispoziţie şi o parcare amenajată. După finalizarea lucrărilor, Primăria Capitalei se aşteaptă la un aflux de 8.500 de turişti pe an.
Citeşte şi: S-a deschis primul pod al pasajului Mihai Bravu-Splaiul Unirii. FOTO
Sursă: b365.ro