Ce se mai întâmplă în penitenciarele-răscoală
Situația în penitenciarele în care deținuții au declanșat proteste pare să se mai fi calmat. Administrația Națională a Penitenciarelor a prezentat o informare despre cum stăteau lucrurile miercuri noapte în pușcăriile cuprinse de revoltă.
UPDATE 15.02 Copreședintele PNL Alina Gorghiu este de părere că amnistia și grațierea nu reprezintă o soluție pentru criza din pușcării. Aceasta spune că 75% dintre deținuți sunt recidiviști, iar acest lucru artă căastfel de măsuri nu sunt valabile în țara noastră.
“Dacă te uiți pe niște cifre care îți arată că 75% dintre deținuți sunt recidiviști atunci te întrebi în ce măsură tema amnistiei și grațierii este o măsură care poate funcționa în România. Eu văd necesare un set de măsuri, una singura nu va funcționa. Dacă mâine amnistiați și grațiati deținuții pe anumite criterii, o să vedeți că o mare parte din cei eliberați se vor întoarce în penitenciare. Asta se întamplă pentru că în detenție nu sunt reeducați și nu sunt integrați în societate”, a afirmat șefa liberalilor într-un interviu pentru DC News.
Este a treia zi consecutivă de proteste în penitenciare. Deținuții reclamă considiile pe care trebuie să le suporte și tratamentul inuman la care sunt supuși de gardieni și conducătorii închisorilor.
UPDATE 14.10 Secţia internă de la Poarta Albă a fost cuprinsă de revolta puşcăriaşilor care s-au solidarizat cu tovarăşii de la Iaşi. Joi dimineaţa, doi deţinuţi au refuzat hrana.
Deţinuţii din judeţul Constanţa au fost primii care s-au solidarizat cu cei din Moldova. Încă de miercuri, după scânteia de luni de la Iaşi, puşcăriaşii închişi la Poarta Albă şi în penitenciarele din Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Brăila, Bistriţa, Tulcea au protestat faţă de condiţiile din închisori, fie refuzând hrana, fie lovind gratiile, făcând scandal şi urcându-se pe acoperişul închisorilor.
UPDATE 13.45 Zeci de deţinuţi au făcut zgomot în noapte de miercuri spre joi, între orele 0 şi 2.00, la Penitenciarul Bacău. Mai mult, câţiva au incendiat hârtii dar şi materiale textile. Conducerea Penitenciarului a chemat pompierii şi jandarmii iar persoanele aflate în detenţie s-au dus la somn.
Mai mulţi deţinuţi din Penitenciarul Bacău s-au revoltat astă noapte, solidari cu toate persoanele aflate în detenţie în ţară, faţă de condiţiile care li se oferă după gratii. La miezul nopţii, zeci de deţinuţi au lovit cu recipiente metalice în gratii. Zgomotul a alertat agenţii de penitenciar dar şi conducerea închisorii, care a luat măsuri imediat. „Au fost chemaţi jandarmii, pompierii dar şi o ambulanţă, pentru orice eventualitate. Au incendiat câteva hârtii şi au făcut zgomot. În această dimineaţă 43 de persoane aflate în detenţie la noi au refuzat hrana“, a precizat subcomisarul Mădălina Mătăsaru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bacău. Unitatea de detenţie din municipiul Bacău adăposteşte femei condamnate şi inculpaţi aflaţi în perioada arestului preventiv, în regim semi-deschis. Hrana care li se acordă acestora diferă în funcţie de vârstă, probleme de sănătate, convingeri religioase dar şi de efortul depus la diferite activităţi. Cei 43 de deţinuţi au refuzat micul dejun, compus din ochiuri, ceai, marmeladă cu margarină, ş.a. În ton cu protestele la nivel naţional, persoanele condamnate de la Bacău doresc reducerea pedepsei şi condiţii mai bune de trai în spatele gratiilor.
UPDATE 12.34 Mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Tulcea au refuzat hrana joi dimineaţa, alăturându-se valului de proteste de la celelalte spaţii de detenţie din ţară.
Revolta continuă şi la Penitenciarul din Tulcea. Conform informaţiilor furnizate de Ionuţ Rotaru, inspector principal de penitenciare, 63 de deţinuţi nu au vrut să mănânce joi dimineaţa, iar în noaptea de miercuri spre joi alţi câţiva şi-au exprimat nemulţumirile vizavi de condiţiile de după gratii. Din fericire, nu a fost nevoie de intervenţia angajaţilor penitenciarului întrucât s-au calmat curând. Penitenciarul Tulcea este unul dintre spaţiile de detenţie noi din România, fiind construit în perioada 1990 – 2000. Aici sunt închişi 1.113 deţinuţi, iar capacitatea este de 1.200 de locuri. Penitenciarul are şi o secţie exterioară, la Chilia.
UPDATE 11.04 Ministrul Justiției, Raluca Prună, nu a luat în calcul cererea de demisie a lui Claudiu Bejan, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor. „Măsurile administrative nu pot fi adoptate în situații de criză”, a precizat ea.
„Nu am luat în calcul niciun fel de cerere de demisie, pentru că suntem într-o situație de criză și, cum am spus și ieri cu privire la adoptarea unor măsuri legislative în situații de criză, tot așa spun că și măsurile administrative nu pot fi adoptate în situații de criză. Nu servește nimănui acum o schimbare a conducerii ANP, ceea ce nu înseamnă că nu evaluez foarte serios performanța managerială a conducerii ANP. De altfel, lucrez și pentru schimbarea condițiilor de evaluare a performanței la nivelul ANP. Dar nu pe criză, lucram la asta de dinainte”, a declarat Raluca Prună.
Întrebată dacă este mulțumită de activitatea conducerii ANP, Raluca Prună a răspuns că nu. „Dumneavoastră ce credeți? Când eu m-am exprimat public, cred că aveți răspunsul de când am ieșit public în decembrie și răspunsul e că nu sunt mulțumită. Am mai spus, avem niște reguli în această țară, trebuie să lucrez cu această instituție și cred că e în interesul persoanee condamnate. Noi, sigur facem rating aici, dar interesul prim este al persoanei condamnate, al victimelor de care noi uităm și al societății în sens larg este ca Ministerul Justiției să conlucreze cu ANP”, a precizat ministrul Justiției.
Declarațiile ministrului au venit în această dimineață după ce, în ultimele zile, revoltele din penitenciare au luat amploare. În toate închisorile din ţară unde s-au revoltat condamnaţii, 1.400 de deţinuţi sunt în greva foamei. Ei cer mâncare mai bună şi condiţii mai bune în celule.
UPDATE 10.10 "Penitenciarul Iași, nu sunt manifestări, 226 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Botoșani, 95 de deținuți se manifestă zgomotos în curtea de plimbare, 13 deținuți au escaladat și protestează pe acoperișul unei secții de deținere și 8 pe acoperișul curții de plimbare, 590 de deținuți au refuzat hrana. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.
Penitenciarul Oradea, nu sunt manifestări, 11 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc, nu sunt manifestări, 15 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu, nu sunt manifestări, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui, nu sunt manifestări, 2 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul București Jilava, fără manifestări, 10 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Tulcea, nu sunt manifestări, 235 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Bistrița, 2 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și 7 acoperișul blocului alimentar, fără manifestări violente, 247 deținuți au refuzat hrana. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne.
Penitenciarul Deva, fără manifestări, 6 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Aiud, fără manifestări, 54 deținuți au refuzat hrana", se arată în informare.
UPDATE 17.42 Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că nu va lua nicio decizie sub presiune având în vedere tensiunile din penitenciare, subliniind că, la preluarea mandatului, a moștenit o ''colecție de hârtii'', nu măsuri concrete.
''Nu servește nimănui continuarea și escaladarea acestor tensiuni. (...) Îi asigur pe cei aflați în detenție că lucrăm la identificarea unor soluții. Există o responsabilitate a întregii societăți (...). Escaladarea tensiunii nu va genera adoptarea de măsuri. Eu, ca ministru, nu voi adopta nicio măsură sub presiune. Avem nevoie de măsuri bune'', a afirmat ministrul Prună.
Totodată, ea a arătat că situația din sistemul penitenciar este ''una sistemică și gravă''.â
''La ora 12,30, în 8 din cele 45 de penitenciare erau evenimente tensionate. Există și alte penitenciare care s-au alăturat protestului. (...) Situația din sistemul penitenciar este una sistemică și gravă, nu de ieri, nu de alaltăieri, ci de mai bine de 20 de ani. (...) Am declarat că este o prioritate a mandatului meu încercarea de a remedia situația din penitenciare. (...) În noiembrie 2015, am moștenit o colecție de hârtii, nu măsuri concrete. Nu-mi sunt străine problemele'', a mai spus ministrul Justiției.
UPDATE 17.00 Jurnaliștii de la bistrițeanul.roscriu că pușcăriașii au ajuns chiar să spargă geamurile clădirii, urlă, fluieră și lovesc în ziduri cu diverse obiecte, inclusiv cu bănci.
Aceștia sunt nemulțumiți de condițiile din închisoare și cer ca presa să fie prezentă pentru a le face cunoscută cauza. Doi dintre deținuți s-au urcat pe acoperișul penitenciarului. Cei care se află în celulele de la etaj aruncă obiecte celor care se află pe acoperiș ca să arunce în gardienii din curte.
Gardienii sunt în alertă maximă, iar unii au fost chemați din zilele libere sau chiar din concediu pentru a ajuta la ținerea situației sub control. În zonă au ajuns și polițiști și dube ale jandarmeriei.
Jurnaliștii de la bistrițeanul.ro au încercat să ia legătura cu cineva de la penitenciar. Persoana care a răspuns a închis reporterilor.
UPDATE 16.57 Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea Ciuc, agent principal Ionela Alexandra Chițan, a declarat pentru AGERPRES că masa de dimineață a fost refuzată de 81 de persoane private de libertate, după care 49 s-au răzgândit și au cerut să li se servească micul dejun. La masa de prânz numărul s-a redus și numai 23 de deținuți au refuzat să mănânce.
Potrivit sursei citate, situația în penitenciar este liniștită, deținuții nu mai fac gălăgie, întrucât sunt angrenați în diferite activități și sunt supravegheați, în tot acest timp, de membrii grupei interne de intervenție.
"Toate activitățile se desfășoară normal, sunt supravegherea grupei de intervenție, mascații noștri, și cred că prezența lor în sine îi intimidează. S-a discutat cu ei, o mare parte nu sunt de acord cu revolta colegilor, pentru că măsurile se răsfrâng asupra tuturor. Nu mai fac gălăgie, pe timpul zilei foarte mulți participă la alte activități, fie că sunt la sala de sport sau la plimbare, la cursurile de școlarizare și în camere nu mai sunt atât de multe persoane", a declarat Ionela Alexandra Chițan.
În noaptea de marți spre miercuri, grupa de intervenție a Penitenciarului din Miercurea Ciuc a folosit gaze lacrimogene pentru imobilizarea unor deținuți care erau violenți verbal, se baricadaseră în cameră și amenințau că incendiază diverse lucruri. După ce au fost duși la cabinetul medical, deținuții respectivi au fost cazați în camere separate.
Purtătorul de cuvânt al penitenciarului a ținut să puncteze că măsurile au fost luate gradual și grupa de intervenție a acționat după miezul nopții și după ce s-a negociat ore întregi cu deținuții.
Persoanele private de libertate care s-au revoltat la Penitenciarul Miercurea Ciuc solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție și prelungirea programului tv după ora 23,00, în condițiile în care în timpul Campionatului European de Fotbal au avut voie să se uite la meciuri până după această oră.
UPDATE 14,27 Clotilde Armand afirma ca solutia pentru problema din penitenciare, care a generat mai multe proteste in tara, nu este promovarea unui proiect de lege de amnistie si gratiere, care ar transmite un mesaj gresit privind "determinarea Romaniei de a combate infractionalitatea", ci constructia de noi penitenciare si modernizarea si reabilitarea penitenciarelor existente.
Ce scrie Armand, consilier local din partea USB, pe pagina sa de Facebook:
"Asistam la multiple proteste in penitenciarele din Romania referitoare la conditiile de detentie si la campanii mediatice sustinute pe aceasta tema.
USB/USR considera ca intr-adevar conditiile de detentie din Romania trebuie imbunatatite. Insa solutia pe termen lung pentru a elimina supra-aglomerarea din penitenciare nu este promovarea unui proiect de amnistie, cat constructia de noi penitenciare, care sa ofere conditii de detentie civilizate.
Pe langa alocarea unui buget de la Guvern, trebuie cautate toate modalitatile de finantare pentru astfel de lucrari de modernizare si reabilitare a penitenciarelor, inclusiv finantarile nerambursabile pentru constructia de noi penitenciare.
O lege a gratierii sau amnistiei ar transmite un mesaj gresit referitor la determinarea Romaniei de a combate infractionalitatea de orice tip, inclusiv cea legata de fapte de coruptie."
UPDATE 13.20 Deputatul PNL Ovidiu Raetchi sustine ca infractorii nu trebuie sa faca "agenda" statului de drept din Romania si ca solutiile pentru probleme din penitenciare nu trebuie sa fie luat "sub presiunea unor revolte din inchisori", vorbind, intr-o postare pe Facebook, despre "mineriade a puscariilor".
"Aglomeratia si mizeria din penitenciarele romanesti constituie probleme reale; suntem - o spun voci internationale obiective - undeva in secolul al XVIII-lea din acest punct de vedere. Insa niciodata solutiile pentru o astfel de criza nu trebuie sa rezulte sub presiunea unor revolte din inchisori. Infractorii nu fac agenda statului de drept din Romania - nu impun prin rascoale un set sau altul de politici menite sa rezolve problema.
In fata acestei mineriade a puscariilor reactia Guvernului trebuie sa fie ferma si inflexibila, la fel cum prezentarea unor solutii eficiente, corecte, asumate in afara oricaror presiuni trebuie sa devina un obiectiv major," a scris Raetchi, in contextul protestelor care au loc in mai multe penitenciare din tara.
UPDATE 13.15 În Botoșani, șapte deținuți au reușit să urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.
Nemulțumiți sunt și cei încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Aici, mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.
De asemenea, în cursul zilei de marţi, câteva zeci de persoane - rude şi prieteni ai celor aflaţi în detenţie - au protestat în faţa Penitenciarului Poarta Albă, aceştia plecând în momentul în care au sosit poliţiştii, potrivit News.ro.
Protestele din penitenciare au fost declanșate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași.
De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii.
Ei au protestat și în cursul nopții, când împotriva lor s-a intervenit în forță, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenția forțelor de ordine din Ministerul de Interne.
Potrivit unui comunicat al Administrației Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul:
Penitenciarul Iași: nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Botoșani: deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.
Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.
Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.
Penitenciarul Vaslui: deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.
Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.
„Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate”, se arată într-un comunicat al ANP.
UPDATE 13.14 La Iași au fost reluate protestele. Și aici, cinci deținuți s-au urcat pe acoperișul clădirii și cer condiții mai bune de detenție.
UPDATE 12.38 Reprezentanții Penitenciarului Iași, unde mai mulți deținuți au protestat față de condițiile improprii de detenție, au anunțat că în cursul zilei de miercuri conflictul s-a mai aplanat, nefiind înregistrate incidente.
"Acum este liniște, însă mai multe informații vom oferi într-un comunicat de presă ulterior", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iași, Gabriela Topoliceanu.
Potrivit rudelor unor persoane aflate în detenție, asupra deținuților care au protestat ar fi fost exercitate acte de violență, iar unii dintre protestatari ar fi fost mutați în alte locuri de detenție, informații ce nu au fost confirmate de reprezentanții Penitenciarului Iași.
"Luni, în jurul orei 19.00, la Penitenciarul Iași mai mulți deținuți și-au manifestat verbal nemulțumirea față de condițiile de detenție și posibile acte de clemență ce ar putea fi adoptate. Pentru prevenirea unor eventuale evenimente negative, a fost alarmat personalul unității", au informat printr-un comunicat remis presei reprezentanți ai Penitenciarului Iași.
Protestele au continuat, marți, când mai multe persoane private de libertate au protestat ieșind în curtea unității, unii dintre deținuți s-au urcat pe acoperiș și și-au strigat nemulțumirile, iar alții s-au automutilat.
Conform reprezentanților Penitenciarului Iași, s-au purtat negocieri cu deținuții, nefiind exercitate acte de violență împotriva acestora.
În unitatea ieșeană de detenție sunt înregistrate la această dată 1.531 de persoane private de libertate.
UPDATE 12.32 Deținuții din secția centrală a Penitenciarului Poarta Albă, județul Constanța, sunt în a doua zi a refuzului total de hrană, după ce luni au refuzat să mănânce pâinea, iar marți nu au acceptat rațiile de hrană pentru nicio masă.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, maiorul Gabriel Botezan, a declarat pentru AGERPRES că deținuții se declară solidari cu protestele din celelalte penitenciare din țară.
'Protestul decurge pașnic, nu au avut loc confruntări paznicii și nici nu au existat tentative de provocare din partea acestora, cu excepția unui episod puțin mai tensionat ce a avut loc marți, când aproximativ 20-30 de civili ce s-au declarat rude ale deținuților au organiza un protest spontan în fața accesului sectorului de detenție de la Poarta Albă al penitenciarului. Am solicitat sprijin prin 112 și au sosit forțele de intervenție rapidă care au descongestionat perimetrul de securitate creat de Grupa de Intervenție a Penitenciarului'—a declarat Gabriel Botezan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, în sectorul central din localitatea Poarta Albă își execută pedepsele 900 de persoane, iar 200 dintre deținuții au refuzat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, să primească hrană.
'Refuzul de hrană al deținuților este motivat de aceștia ca o formă de protest față de tergiversarea adoptării unei legi a grațierii colective, dar și față de condițiile de detenție și mai ales de cazare în celule', a precizat Gabriel Botezan.
UPDATE 12.00 Mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Miercurea Ciuc au s-au solidarizat cu protestul colegilor lor din alte închisori din ţară, refuzând masa sau făcând gălăgie, iar în cursul nopţii de marţi spre miercuri s-a intervenit cu gaze lacrimogene pentru liniştirea deţinuţilor dintr-o cameră, care erau violenţi verbal şi ameninţau că incendiază diferite lucruri.
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Miercurea Ciuc, agent principal Ionela Alexandra Chiţan, a declarat pentru AGERPRES că marţi la prânz 132 dintre deţinuţi, dintr-un efectiv de aproximativ 360, au refuzat masa iar în cursul serii numărul a scăzut la 93. De asemenea, după amiază au început să facă gălăgie şi au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi prelungirea programului tv după ora 23,00, în condiţiile în care, în timpul Campionatului European de Fotbal aveau voie să se uite la meciuri până după această oră.
Potrivit sursei citate, în cursul serii, deţinuţii dintr-o cameră au fost violenţi verbal, au încercat să aprindă nişte cârpe dar s-au speriat şi le-au stins singuri şi pentru că era trecut de miezul nopţii, Grupa de Intervenţie a penitenciarului a folosit gaza lacrimogene pentru imobilizarea lor şi s-a dispus cazarea lor în camere separate.
"Protestul colectiv a încetat după ora 24.00, când a intervenit Grupa de Intervenţie. (...) Deţinuţii dintr-o cameră s-au manifestat mai violent şi atunci a fost nevoie de intervenţia noastră cu gaz lacrimogen şi imobilizare. (...) S-a dat gaz lacrimogen şi i-am scos cu cătuşe din cameră şi i-am relocat la alte patru camere. Au fost prezentaţi la cabinetul medical şi apoi conduşi spre alte patru camere de deţinere care erau goale şi i-am cazat separat, tocmai pentru a anihila orice formă de protest", a declarat Ionela Alexandra Chiţan.
Ea a spus că, momentan lucrurile sunt calme, deţinuţii s-au odihnit şi nu se întâmplă nimic deosebit, dar din dispoziţia directorului penitenciarului fiecare activitate care se desfăşoară este supravegheată de membrii Grupei de intervenţie.
UPDATE 11.58 Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, care a rândul său a stat închis în pușcărie, a intervenit telefonic pentru B1TV și a comentat situația actuală din penitenciare care a dus la proteste ale deținuților în mai multe locuri din țară.
"Constant cu stupefacție că oameni din conducerea penitenciarelor mint cu atâta nerușinare, cum că la Botoșani oameni trăiesc bine, de aia se urcă pe blocuri, de asta sunt nemulțumiți, pentru că vezi condițiile sunt bune acolo, și ei sunt doar în spirit de solidaritate, la fel la Arad, la Arad au omorât oamenii cu bătăia chiar înainte de a protesta, doar pentru a îi speria" a spus Cozma despre situația actuală din penitenciarele din România.
Fostul lider al minerilor a precizat că printre atribuțiile sale în acest moment se numără și funcția de președinte interimar al Societății pentru Drepturile Omului de la Frankfurt, iar în această calitate primește telefoane de la famiile deținuțile în care aceștia se plâng de condițiile de detenție și de mizeria și sistemul torționar din închisori.
"Toate aceste proteste la final se vor încheia cu rapoarte de pedepsire a deținuților, la eliberare condiționată li se vor da ani în plus de menținere în detenție, își riscă libertatea pentru a lupta contra sistemului" a spus Miron Cozma despre cei care protestează.
El a atras atenția și asupra riscului ca România să sufere o decizie pilon privind condițiile de pușcărie care să ducă la o amendă de aproape 100 milioane de euro anual și a făcut un apel către ministrul Finanțelor în privința grațierii și amnistiei pedepsei, susținând că se pot economisi până la 80 de milioane de euro dacă se vor elibera deținuți din penitenciarele supraaglomerate.
UPDATE 10.20 Câţiva deţinuţi ai Penitenciarului Arad s-au revoltat după ce programul alocat pentru uitatul la televizor a fost redus cu o oră. Deţinuţii au pornit un scandal luni seara, după ce televizorul a fost stins la ora 23, în loc de 24.
În perioada Campionatului European de Fotbal din Franţa, deţinuţilor din Arad li s-a permis de către conducere să urmărească partidele până la final, indiferent de ora la care acestea se terminau. Înţelegerea era ca după terminarea competiţiei fotbalistice să se revină la programul normal de stingere a televizorului, adica la ora 23. Cum campionatul a luat sfârşit duminică, de luni s-a decis intrarea în normal. Acest lucru a revoltat deţinuţii din Arad şi a izbucnit un conflict care ulterior a fost aplanat. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Eduard Magold, spune că acum lucrurile au reintrat în normal. "Acum este linişte şi lucrurile au reintrat în normal. Au avut loc discuţii, iar spiritele s-au calmat", s-a mărginit să declare Eduard Magold.
----
Valul revoltelor din puşcării a ajuns la Botoşani. Începută marţi seara, revolta deţinuţilor din Penitenciarul Botoşani a continuat şi azi. Deţinuţii s-au căţărat pe geamuri, şi-au incendiat lucruri din celulă, au strigat „Libertate!”, „Hoţii! Hoţii!”, „Vrem dreptate!”. Şi au cântat „Deşteaptă-te, române!”.
Șirul revoltelor începute la Rahova, Poarta Albă şi Giurgiu, a continuat luni şi marţi la penitenciarele din Moldova. După protestele lungi şi zgomotoase ale deţinuţilor din Penitenciarul Iaşi, revolta s-a extins şi la Penitenciarul Botoşani.
În puşcărie s-a strigat „Jos comunismul!”
Deţinuţii au protestat, marţi seară, în celulele unităţii de detenţie, din cauza condiţiilor rele din sistem, fiind solidari cu deținuți din alte penitenciare din țară, care au recurs la acțiuni similare. A fost o noapte agitată, iar dimineața a debutat tot sub semnul revoltei. Potrivit știri.botosani.ro, persoanele private de libertate din Penitenciarul Botoșani au ieşit la geamuri, au tras de gratii şi le-au lovit puternic cu sticle din plastic sau diverse obiecte din celulă. Mai mult, de la geamurile a două celule, mai mulți deținuți au aruncat haine incendiate. De asemenea, aceștia au strigat: „Hoţii! Hoţii!”, „Vrem dreptate!”, „Jos comunismul”, „Brehuiescu, nu uita! Puşcăria nu-i a ta”, „Libertate” şi „Hoţii ne ţin ilegal”.
Directorul Penitenciarului Botoşani: „Ei nu au ceva cu noi, ci s-au aliat protestelor naţionale”
Toți angajații penitenciarului au fost alertați și s-au prezentat la serviciu. Mai mulți lucrători au patrulat și în exteriorul unității de detenție, pe lângă garduri. În interiorul penitenciarului, pe toată durata protestului, s-a aflat și Dan Brehuiescu, directorul unității, oficialul afirmând că nu va apela la echipa de intervenţie pentru potolirea deţinuţilor. „Am fost printre ei, am discutat cu ei, am înţeles că protestul a apărut ca semn de solidaritate faţă de mişcările organizate de deţinuţii din alte unităţi din ţară. Ei nu au ceva cu noi, nu solicită ceva de la noi, ci s-au aliat protestelor naţionale cauzate de condiţiile de detenţie. Cât timp nu sunt violenţi cu personalul penitenciarului, şi garantez că aşa ceva nu se va întâmpla, nu vom apela la nicio echipă de intervenţie”, a declarat Dan Brehuiescu. Deţinuţii din Botoşani sunt solidari cu celelalte persoane închise în penitenciare din ţară, nemulţumirea acestora fiind legată de condiţiile în care îşi ispăşesc pedepsele. Vom urmări aceste proteste din penitenciare, care tind să devină „fenomen”, şi vă vom ţine la curent.