Se impune Antonescu în PNL?
Antonescu pare să îşi fi revenit. Pentru prima dată de când au început liberalii cu seria de atacuri la adresa social-democraţilor, liderul PNL a luat atitudine şi i-a ameninţat pe cei care vor continua atacurile. Acesta a declarat că acei liberali care nu fac declaraţii „cuviincioase” la adresa colegilor de alianţă vor fi excluşi din partid.
PNL a devenit de la începutul acestui an un partid care pare mai mult o formă de „anarhism”, în care nu mai există un lider, iar fiecare membru atacă în stânga şi în dreapta colegii de partid sau de alianță. Toată această stare de haos din interiorul PNL a dus la multe dispute în cadrul USL.
Atitudinea liberalilor şi declaraţiile lor belicoase au fost întreţinute şi de liderul partidului, Crin Antonescu, cel care putea să ia măsuri de la bun început, prin care să îi liniştească pe cei puşi pe harță. Însă, Antonescu a preferat să stea deoparte şi să îi lase pe cei din PNL să facă ce vor. Ba mai mult, în vară preşedintele PNL a decis să îşi ia un concediu prelungit, de vreo două luni, timp în care, după cum e şi zicala, „şoarecii au jucat pe masă”.
Lipsa unei atitudini mai virulente a lui Antonescu faţă de criticile şi atacurile lansate de liberali în spaţiul public au dus la ştirbirea autorităţii sale în partid. Acest lucru a făcut ca decizii importante să fie luate de membrii de partid peste capul său.
Totuşi, Antonescu pare să îşi fi revenit. Pentru prima dată de când au început liberalii cu seria de atacuri la adresa social-democraţilor, liderul PNL a luat atitudine şi i-a ameninţat pe cei care vor continua atacurile. Acesta a declarat că acei liberali care nu fac declaraţii „cuviincioase” la adresa colegilor de alianţă vor fi excluşi din partid.
Din punctul său de vedere, nu este normal să existe atâtea declaraţii contradictorii între membrii USL.
De asemenea, Antonescu a mai spus că niciun parlamentar din partea PNL nu mai are voie să depună în Parlament vreun proiect legislativ dacă nu are acordul partidului. Probabil Antonescu a înţeles că sunt necesare unele reguli impuse membrilor PNL, deoarece firea lor rebelă îi crează multe probleme, atât în USL, cât şi la nivelul opiniei publice.
Însă, deşi i-a muştruluit bine de tot, Antonescu nu a spus nimic despre retragerea proiectului de lege cu privire la modificarea legii electorale, pe care nişte colegi ai săi l-a depus în Parlament. În schimb, preşedintele liberalilor a solicitat senatorilor PNL Cătălin Bodea şi Valeriu Boeriu, retragerea proiectului de lege propus de aceştia, care urmăreşte modificarea Legii 238/2004, şi anume interzicerea exploatării gazelor de şist. Dar, după cum spun iniţiatorii, acest proiect de lege nu ar fi, de fapt, pe acest subiect.
Totodată, Antonescu vrea să înainteze în Parlament şi legea amnistiei primarilor, fără a discuta însă în USL. Dacă ar vrea într-adevăr să dea dovadă de autoritate în partid, Antonescu ar trebui să respecte el însuşi regulile pe care le instituie. Iniţierea proiectului amnistiei primarilor nu face altceva decât să pună gaz pe foc în USL, deoarece PSD a cerut o discuţie în cadrul alianţei înainte să fie luată o decizie. Cel mai probabil Crin Antonescu merge mai departe cu acest demers la presiunea venită din propriul partid, acolo unde sunt mulţi primari aflați în stare de incompatibilitate.
Aşadar, este de urmărit evoluţia preşedintelui PNL în interiorul partidului, deoarece acesta vrea să redobândească autoritatea pe care o avea în faţa colegilor săi. Totuşi, dacă vrea să obţină şi rezultate el va trebui să pună piciorul în prag şi să nu se mai supună presiunilor venite din partea a diverse grupuri din interiorul partidului.
Ştirile orei
Nu asa faceau oare si Bratienii....sau nu faceau...?